Szybkie ciasto z wiśniami na oleju

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto wiśniowe na oleju
Szybkie ciasto z wiśniami na oleju
Szybkie ciasto z wiśniami na oleju sprawdza się idealnie na szybki deser do kawy. Jest smaczne, proste i szybkie. Jest tak dobre, że znika z talerzy w kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
318 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy (8 g)
  • Wiśnie mrożone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na szybkie ciasto z wiśniami na oleju krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.

Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

Masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Owoce poukładaj na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z wiśniami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z wiśniami na oleju

Szybkie ciasto z wiśniami na oleju sprawdza się idealnie na szybki deser do kawy. Jest pyszne, proste i szybkie. Jest tak dobre, że znika z talerzy w kilka chwil.

Przepis na szybkie ciasto z wiśniami na oleju to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki dużej ilości owoców smakuje wyśmienicie i jest idealnie słodkie, a do tego prezentuje się naprawdę wspaniale. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na awaryjny deser dla niespodziewanych gości, czy na nieoczekiwaną zachciankę na coś słodkiego. Poza sezonem do ciasta można też użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z wiśni, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe tryptofanu. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji. Czasami do truskawek dodaje się cukru, jednak w tej wersji taki dodatek został pominięty. To dlatego, że samo ciasto jest niezwykle słodkie, więc pozostawienie owoców lekko kwaskowych, tworzy wspaniałą kompozycję smakową i pozwala całość nieco lepiej zbalansować. Dzięki temu w całym wypieku nie ma zbyt dużo cukru, co zdecydowanie wychodzi na zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami na oleju, które będzie smaczne, a przy tym łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, gdyż jest łatwy w przygotowaniu, ale, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się mikser, jednak całość można też dobrze rozmieszać rózgą. Dzięki czemu można wykonać go, nawet gdy nie mas się mocno rozbudowanego sprzętu kuchennego.

Alergeny w szybkim cieście z wiśniami na oleju

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z wiśniami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z wiśniami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
254.67
318.33
Białko (g)
5.48
6.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
31.98
39.97
Węglowodany przyswajalne (g)
31.34
39.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.07
15.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
10.24
12.80
Cholesterol (mg)
64.59
80.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.42
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.25
50.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
26.07
32.59
Potas (mg)
131.08
163.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.55
40.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.83
109.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.09
16.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
2.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z wiśniami na oleju 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z wiśniami na oleju

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Wiśnie mrożone
500 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Koszt składników
33.70