Przepis na szybki chleb krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, ściereczka

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, dwie szklanki lekko ciepłej wody.

Składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy łyżki drewnianej.

Na koniec dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Blaszkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp mąką pszenną.

Do blaszki przełóż wyrośnięte ciasto na chleb.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 60 minut.

Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia (po 5-10 minutach chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do całkowitego wystudzenia).

Gotowy chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.

Często zadawane pytania

Szybki chleb posypany mąką.
Szybki chleb
Koszt przygotowania dania
5.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
242 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
72

Szybki chleb - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkim chlebie

Szybki chleb na drożdżach instant to doskonała propozycja na przygotowanie własnego pieczywa. Chleb możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Domowy chleb na drożdżach nie utrzymuje świeżości tak długo, jak chleby na zakwasie, pamiętaj o tym, piekąc chleb. Sprawdzony przepis na szybki chleb jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania chleba potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, drożdże instant, cukier, płatki gryczane, olej rzepakowy, nasiona słonecznika oraz sól.

Jak zrobić szybki chleb? Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, dwie szklanki lekko ciepłej wody. Składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy łyżki drewnianej. Na koniec dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Blaszkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp mąką pszenną. Do blaszki przełóż wyrośnięte ciasto na chleb. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia (po 5-10 minutach chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do całkowitego wystudzenia). Gotowy chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.

Podsumowując szybki chleb pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do śniadań, kolacji lub posiłków zabieranych w podróż. Najlepszy chleb jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Chleb ze słonecznikiem świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych (np. zupy żurek).

Wartości odżywcze szybkiego chleba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
404.37 kcal
242.62 kcal
Białko
14.02 g
8.41 g

Węglowodany w szybkim chlebie

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
65.12 g
39.07 g
Węglowodany przyswajalne
58.83 g
35.30 g
Brak danych dla: płatki gryczane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
10.16 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
2.44 g
1.47 g
Tłuszcze nienasycone
7.72 g
4.63 g

Składniki mineralne w przepisie na szybki chleb

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
3.58 mg
2.15 mg
Potas
158.35 mg
95.01 mg
Brak danych dla: płatki gryczane.
czytaj dalej
Wapń
21.05 mg
12.63 mg
Brak danych dla: płatki gryczane.
czytaj dalej
Żelazo
4.72 mg
2.83 mg
Brak danych dla: płatki gryczane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego chleba 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkim chlebie

Lista alergenów dla szybkiego chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania szybkiego chleba

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
pół opakowania
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Płatki gryczane
50 g
7.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na szybki chleb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób