Szpinak smażony
- Szpinak (200 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło (30 g)
- Olej rzepakowy (5 ml)
Przepis na szpinak smażony krok po kroku
Szpinak umyj, zostaw na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody.
W rondelku roztop masło z łyżeczką oleju.
Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Smaż minutę, cały czas mieszając.
Wrzuć szpinak.
Smaż 3-4 minuty, lekko posól i smaż jeszcze minutkę.
Więcej informacji na temat szpinaku smażonego
Szpinak smażony to doskonały dodatek do obiadu. Jest smaczny i niezwykle kremowy, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Sprawdzi się do każdego obiadu.
Przepis na szpinak smażony to doskonała opcja na smaczny dodatek. Jest prosty, a przy tym niezwykle zdrowy i aromatyczny. Całość jest niezwykle smaczna. Świeży czosnek połączony ze szpinakiem wspaniale się komponuje. Szpinak jest skarbnicą wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ krwionośny oraz odpornościowy. Oprócz tego dostarcza również potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych. Szpinak jest też źródłem kwasu foliowego, którego obecność jest niezbędna głównie w diecie kobiet w wieku rozrodczym. To warzywo, które, choć może kojarzyć się z niesmacznymi szkolnymi, czy stołówkowymi daniami, powinno gościć w diecie jak najczęściej ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Na szczęście wcale nie musi być nieapetyczne. Ten przepis pozwala stworzyć naprawdę smaczny dodatek, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste dodatki.
Jeśli zastanawiasz się jak usmażyć szpinak, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Możesz wykorzystać do niego świeże liście szpinaku, ale również mrożony szpinak. Zwłaszcza jeśli ten pierwszy nie jest dostępny lub nie chcesz narażać się na marnowanie świeżego szpinaku. Obie wersje smakują równie dobrze i ciekawie. Mrożony szpinak zawsze można mieć pod ręką, jest też wersją nieco tańszą. To najlepszy wybór dla miłośników zielonych dodatków. Szpinak, choć nie wygląda pięknie, jest pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy. To dobry wybór na co dzień. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. To danie, które jest tak dobre, że sprawdzi się na kolację połączone z pieczywem lub tostami. Szpinak z czosnkiem jest tak smaczny, że można go zjadać nawet bez dodatków.
Alergeny w szpinaku smażonym
Lista alergenów dla szpinaku smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szpinaku smażonego
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.