Sznycel sojowy

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roślinny sznycel z pomidorem
Sznycel sojowy
Sznycel sojowy to idealna alternatywa dla tradycyjnego kotleta, która nie tylko jest smaczniejsza, ale też zdrowsza, ze względu brak nasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
537 kcal
Kcal w porcji
176 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (150 g)
  • Kasza jaglana (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, duża miska

Przepis na sznycel sojowy krok po kroku

Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Tofu przełóż do blendera i zblenduj na gładką a grudowatą masę.

Kaszę jaglaną zalej wodą, by całkowicie ją przykrywała, posól odrobinę i gotuj 20 minut.

Kaszę odcedź z nadmiaru wody, połącz z tofu i bułką tartą. Wrzuć cebulę oraz przyprawy. Całość wymieszaj.

Ręką uformuj z masy kotlety.

Pozostały tłuszcz rozgrzej na patelni i podsmażaj na nim kotlety z obu stron, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na sznycel sojowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat sznycla sojowego

Sznycel sojowy to idealna alternatywa dla tradycyjnego kotleta, która nie tylko jest smaczniejsza, ale też zdrowsza, ze względu brak nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealny na diecie bez mięsa.

Przepis na sznycel sojowy to doskonały pomysł na prosty dodatek, który będzie odpowiednią opcją na obiad. Te warzywne domowe kotlety są tak smaczne, a przy tym uniwersalne, że świetnie sprawdzą się na co dzień. Do przygotowania tego dania przyda się dobry blender ręczny lub robot kuchenny, który umożliwi odpowiednie zblendowanie masy i otrzymanie właściwej konsystencji, która gwarantuje prosty sposób na uformowanie kotletów. Można wykorzystać ten przepis również do zrobienia naprawdę smacznych pulpecików, wystarczy tylko uformować masę w mniejsze kawałki. Najlepiej skorzystać z wędzonej papryki w proszku, która nada całemu daniu pyszny, dymny, lekko mięsny posmak, dzięki czemu będą bardziej przypominały tradycyjne kotlety. Soja jest warzywem strączkowym, które nie tylko charakteryzuje się bardzo uniwersalnym smakiem, przez co wpasuje się idealnie w każde danie, ale też zawiera naprawdę dużo białka. To świetna wiadomość dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, które szukają zamiennika dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Te z przepisu tak przypominają mięsny klasyk, że nawet prawdziwy mięsożerca się na nie skusi. Są odpowiednio chrupiące, ale też delikatne. Smakują tak wspaniale, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Najlepiej zjadać je z dodatkiem węglowodanów złożonych, takich jak kasze, czy pełnoziarnisty makaron, sprawdzą się również ziemniaki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycel sojowy, który będzie łatwy i smaczny, to ten prosty przepis idealnie się sprawdzi. To dobry przepis na pyszny wegetariański kotlet, który świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków z wody i surówki. W dodatku kotleciki z tego przepisu są mega szybkie. Całość z dodatkiem warzyw i naprawdę fantastycznego sosu sprawdzi się wyśmienicie na letnie posiłki. Stanowią idealne źródło białka dla osób na diecie roślinnej.

Alergeny w sznyclu sojowym

Lista alergenów dla sznycla sojowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sznycla sojowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kcal)
305.39
537.49
Białko (g)
7.65
13.47
Fenyloalanina (mg)
1.44
2.54
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany (g)
40.53
71.33
Węglowodany przyswajalne (g)
38.01
66.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
4.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz (g)
13.55
23.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
6.18
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.07
1.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.25
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód (mg)
85.33
150.19
Wapń (mg)
98.60
173.54
Żelazo (mg)
4.08
7.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla sojowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla sojowego

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Kasza jaglana
300 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
34.80