Szarlotka z połówkami jabłek

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z połówkami jabłek.
Szarlotka z połówkami jabłek
Szarlotka z połówkami jabłek to doskonała opcja dla miłośników tradycyjnych wypieków. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle szybkie. To ciasto wyjątkowe.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
317 kcal
Kcal w porcji
147 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłko (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek krok po kroku

Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.

Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.

Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Jabłka umyj dobrze i przekrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne. Najlepiej użyj maleńkich jabłek.

Jabłka powtykaj w ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z połówkami jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to doskonała opcja dla miłośników tradycyjnych wypieków. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle szybkie. To ciasto wyjątkowe. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek to gratka dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jabłeczniki są niezwykle popularne w Polsce, jednak zwykle przyrządza się je w sposób prosty i nieco staroświecki. Ten przepis jest zupełnie inny. Choć pozornie używa się tych samych składników, dzięki innej technice przygotowania ciasto zachwyca świeżością. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek na serku homogenizowanym, by była najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. By przygotować to ciasto nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. To placek smaczny, ale naprawdę bardzo łatwy. Całość wspaniale komponuje się z cynamonem, którego w tym przepisie nie brakuje. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten placek nadaje się na wszelkie uroczystości, ale jest również świetnym dodatkiem do kawy. Będzie pysznym drugim śniadaniem czy podwieczorkiem na słodko dla amatorów deserów. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Alergeny w szarlotce z połówkami jabłek

Lista alergenów dla szarlotki z połówkami jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze szarlotki z połówkami jabłek

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, warto więc zamienić go na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kcal)
215.69
317.07
Białko (g)
6.25
9.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany (g)
32.26
47.41
Węglowodany przyswajalne (g)
31.61
46.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz (g)
6.99
10.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.18
7.61
Cholesterol (mg)
56.99
83.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.00
61.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód (mg)
48.19
70.84
Potas (mg)
104.09
153.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.34
90.18
Fosfor (mg)
79.27
116.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.59
17.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
2.38
Cynk (mg)
0.45
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z połówkami jabłek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z połówkami jabłek

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
23.20