Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Jajko 4 szt.
- Cukier 150 g
- Olej rzepakowy 70 ml
- Jogurt naturalny 2% 300 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Jabłko 400 g
Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.
Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Jabłka umyj dobrze i przekrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne. Najlepiej użyj maleńkich jabłek.
Jabłka powtykaj w ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka

(liczba kalorii)
Szarlotka z połówkami jabłek - cechy przepisu
Więcej o szarlotce z połówkami jabłek
Szarlotka z połówkami jabłek to doskonała opcja dla miłośników tradycyjnych wypieków. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle szybkie. To ciasto wyjątkowe. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.
Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek to gratka dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jabłeczniki są niezwykle popularne w Polsce, jednak zwykle przyrządza się je w sposób prosty i nieco staroświecki. Ten przepis jest zupełnie inny. Choć pozornie używa się tych samych składników, dzięki innej technice przygotowania ciasto zachwyca świeżością. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek na serku homogenizowanym, by była najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. By przygotować to ciasto nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. To placek smaczny, ale naprawdę bardzo łatwy. Całość wspaniale komponuje się z cynamonem, którego w tym przepisie nie brakuje. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten placek nadaje się na wszelkie uroczystości, ale jest również świetnym dodatkiem do kawy. Będzie pysznym drugim śniadaniem czy podwieczorkiem na słodko dla amatorów deserów. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Wartości odżywcze szarlotki z połówkami jabłek
Energia i białka
(147g)
Węglowodany w szarlotce z połówkami jabłek
(147g)
Tłuszcze
(147g)
Witaminy w przepisie na szarlotkę z połówkami jabłek
(147g)
Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z połówkami jabłek
(147g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szarlotce z połówkami jabłek
Lista alergenów dla szarlotki z połówkami jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%