Szarlotka z jabłkiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżeczki (20 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Śmietana 18% - 1 łyżka (20 g)
- Jabłko (1500 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
Przepis na szarlotką z jabłkiem krok po kroku
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Podsmaż jabłka na maśle z odrobiną cukru i cynamonu.
Żółte jaj utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Masło posiekaj i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietaną.
Zagnieć ciasto i podziel je na pół.
Jedną część ciasta wyłóż na spodzie foremki, dodaj jabłka, drugą część ciasta pokrusz na jabłka.
Całość upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z jabłkiem
Nasza polska szarlotka z jabłkiem, amerykańskie apple pie czy francuski jabłecznik?
Każda z nich to pyszny i łatwy deser, który wykonasz w wolne popołudnie. Koniecznie poznaj mój przepis na szarlotkę z jabłkiem, potrzebujesz tylko podstawowe składniki do jego przygotowania. Po 40 minutach nasza smaczna i łatwa szarlotka jest gotowa i dobra do spożycia. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Szczególnie, teraz gdy naszych polskich jabłek mamy naprawdę pod dostatkiem, żal z nich nie skorzystać. Kruchy spod z ciepłymi jabłkami skąpanymi w cynamonie, a to wszystko w towarzystwie, które sobie zażyczysz.
Możesz podawać jabłecznik z kratką tuż po upieczeniu, jeszcze w wersji na ciepło. Wtedy idealnie pasują lody waniliowe lub śmietankowe, które ochłodzą gorąc ciasta. Albo w wersji całkowicie ostudzonej z ciepłą, świeżo wypalana kawa lub aromatyczną herbatą. Szarlotka z kratką to idealny deser na przyjęcie gości w Twoim domu, w którym jeszcze po upieczeniu ciasta będzie unosił się niesamowity jesienny klimat ciepłych jabłek i zapachu cynamonu.
Połączenie kruchego ciasta ze słodyczą jabłek i dodatków, na które się zdecydujesz. Kruche ciasto idealnie pasuje do tego połączenia. O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.
Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.
Szarlotka swoją historię zaczyna we Francji, bardzo szybko jednak stała się sławna na całym Świecie. W Ameryce to popularne apple pie, o którym prawdopodobnie słyszał każdy z nas, a u nas to szarlotka z paskami. Obojętnie gdzie i obojętnie, która z tych bardzo do siebie podobnych wersji wybierzesz, będzie to dobry pomysł na chwilę relaksu z odrobiną słodyczy i pyszną kawą w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.
Jak zrobić szarlotkę z jabłkiem? Poznaj smaczny, prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z naszych polskich jabłek. Będzie to idealny pomysł na niedzielny placek lub ciasto na co dzień.
Alergeny w szarlotce z jabłkiem
Lista alergenów dla szarlotki z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szarlotki z jabłkiem
Jeśli nie masz możliwości skorzystania z jabłek świeżych postaw na mus jabłkowy, tylko pamiętaj, aby sprawdzić jego skład.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.