Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietana 18% (30 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście krok po kroku
Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej żółtko, śmietanę 18%, cukier biały, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć z nich jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.
Ciasto wstaw na 15 minut do zamrażarki.
Następnie napełnij tortownicę masą z jabłek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto pozostaw na 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie wyciągnij je i pozostaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
Ciasto podziel na kawałki i podawaj z dodatkiem ubitej śmietany.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście
Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonały pomysł na deser. Pyszne, domowe ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, masło, żółtka jaj, śmietana 18%, cukier, jabłka, sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, śmietanka 30%, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście? Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej żółtko, śmietanę 18%, cukier biały, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć z nich jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Następnie napełnij tortownicę masą z jabłek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Ciasto podziel na kawałki i podawaj z dodatkiem ubitej śmietany.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.
Podsumowując wiesz już, jak upiec jabłecznik na kruchym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szarlotce z bitą śmietaną na kruchym cieście
Lista alergenów dla szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście
Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.