Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście

Opublikowano: 04.01.2024 r., 17:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser: szarlotka i bita śmietana
Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście
Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
225 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, stolnica, wałek, folia spożywcza, miska, lodówka, tortownica 30 cm, zamrażarka

Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście krok po kroku

Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej żółtko, śmietanę 18%, cukier biały, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć z nich jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.

Ciasto wstaw na 15 minut do zamrażarki.

Następnie napełnij tortownicę masą z jabłek.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto pozostaw na 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie wyciągnij je i pozostaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.

Ciasto podziel na kawałki i podawaj z dodatkiem ubitej śmietany.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,0% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście

Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonały pomysł na deser. Pyszne, domowe ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, masło, żółtka jaj, śmietana 18%, cukier, jabłka, sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, śmietanka 30%, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić szarlotkę z bitą śmietaną na kruchym cieście? Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej żółtko, śmietanę 18%, cukier biały, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie do składników dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć z nich jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Następnie napełnij tortownicę masą z jabłek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Ciasto podziel na kawałki i podawaj z dodatkiem ubitej śmietany.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.

Podsumowując wiesz już, jak upiec jabłecznik na kruchym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szarlotce z bitą śmietaną na kruchym cieście

Lista alergenów dla szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka z bitą śmietaną na kruchym cieście to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
196.16
225.59
Białko (g)
3.12
3.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
24.52
28.20
Węglowodany przyswajalne (g)
23.18
26.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
9.68
11.13
Tłuszcze nasycone (g)
7.94
9.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
2.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
1.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.05
32.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
4.09
4.70
Potas (mg)
86.45
99.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.37
15.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
33.45
38.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.44
10.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
1.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z bitą śmietaną na kruchym cieście

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Cukier trzcinowy
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
34.30