Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
- Kapusta pekińska - pół małej główki (400 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
- Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
- Kukurydza konserwowa - pół puszki (200 g)
- Oliwa z oliwek (120 ml)
Przepis na surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym krok po kroku
Poszatkuj kapustę pekińską.
Pomidora pokrój w kostkę.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Ogórka pokrój w półksiężyce.
W misce umieść warzywa, dodaj kukurydzę z puszki.
W miseczce wymieszaj sos koperkowo ziołowy z oliwą z oliwek.
Dodaj do surówki sos i wymieszaj.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobra propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna i kolorowa surówka nie musi być pracochłonna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do wykonania surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sos koperkowo ziołowy, oliwa z oliwek.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym? Poszatkuj kapustę pekińską. Pomidora pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w półksiężyce. W misce umieść warzywa, dodaj kukurydzę z puszki. W miseczce wymieszaj sos koperkowo ziołowy z oliwą z oliwek i dodaj do surówki.
Ogórek jest nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Pomidory są bardzo popularnymi na całym świecie owocami, mają liczne odmiany, a co za tym idzie różne kształty i kolory. Są one bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Kwasy zawarte w pomidorach pozwalają lepiej trawić tłuszcz. Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo - naczyniowy. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Oliwę należy przechowywać w ciemnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie ulegały szybkiemu utlenianiu.
Podsumowując smaczna surówka świetnie nadaje się do obiadu lub jako szybka przekąska, którą zabierzesz do pracy. Sos do surówki możesz przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy w sklepie. Zwróć jednak uwagę, aby wybrać sos bez dodatku cukru z samymi ziołami w składzie. Sosy z dodatkiem cukru niepotrzebnie wzbogacają naszą dietę w dodatkowe puste kalorie. Surówkę możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos koperkowo ziołowy
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobre źródło błonnika oraz składników mineralnych. Surówka jest nisko kaloryczna i jest bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zwiększa objętość posiłku.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.