Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym

Opublikowano: 16.12.2021 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta pekińska z ziołowym sosem
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to doskonała propozycja na szybki i kolorowy dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
135 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta pekińska - pół małej główki (400 g)
  • Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
  • Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa - pół puszki (200 g)
  • Oliwa z oliwek (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos koperkowo ziołowy
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym krok po kroku

Poszatkuj kapustę pekińską.

Pomidora pokrój w kostkę.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Ogórka pokrój w półksiężyce.

W misce umieść warzywa, dodaj kukurydzę z puszki.

W miseczce wymieszaj sos koperkowo ziołowy z oliwą z oliwek.

Dodaj do surówki sos i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobra propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna i kolorowa surówka nie musi być pracochłonna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do wykonania surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sos koperkowo ziołowy, oliwa z oliwek.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym? Poszatkuj kapustę pekińską. Pomidora pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w półksiężyce. W misce umieść warzywa, dodaj kukurydzę z puszki. W miseczce wymieszaj sos koperkowo ziołowy z oliwą z oliwek i dodaj do surówki.

Ogórek jest nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Pomidory są bardzo popularnymi na całym świecie owocami, mają liczne odmiany, a co za tym idzie różne kształty i kolory. Są one bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Kwasy zawarte w pomidorach pozwalają lepiej trawić tłuszcz. Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo - naczyniowy. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Oliwę należy przechowywać w ciemnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie ulegały szybkiemu utlenianiu.

Podsumowując smaczna surówka świetnie nadaje się do obiadu lub jako szybka przekąska, którą zabierzesz do pracy. Sos do surówki możesz przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy w sklepie. Zwróć jednak uwagę, aby wybrać sos bez dodatku cukru z samymi ziołami w składzie. Sosy z dodatkiem cukru niepotrzebnie wzbogacają naszą dietę w dodatkowe puste kalorie. Surówkę możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos koperkowo ziołowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym

na 100g gotowej potrawy

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobre źródło błonnika oraz składników mineralnych. Surówka jest nisko kaloryczna i jest bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zwiększa objętość posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
104.45
135.79
Białko (g)
1.10
1.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
5.53
7.19
Węglowodany przyswajalne (g)
4.47
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
9.31
12.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
7.72
10.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.67
8.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.37
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
98.48
128.03
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
36.18
47.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.66
2.16
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.55
0.72
Foliany (µg (mcg))
37.12
48.26
Beta karoten (µg (mcg))
1135.15
1475.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
61.09
79.42
Potas (mg)
184.64
240.03
Wapń (mg)
37.52
48.77
Fosfor (mg)
28.48
37.03
Magnez (mg)
13.48
17.53
Żelazo (mg)
0.49
0.64
Cynk (mg)
0.24
0.31
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
400 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
pół puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Oliwa z oliwek
120 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Koszt składników
43.00