Przepis na surówka z kapusty pekińskiej z olejem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
To będzie niezbędne
miska

Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce.

Dodaj do niej kukurydzę.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce.

Dodaj posiekany koper i szczypior.

Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem podane w białej misce.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Koszt przygotowania dania
13.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
42

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówką z kapusty pekińskiej z olejem

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia surówka jest bardzo zdrowa i pyszna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z olejem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania surówki do obiadu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, koper, olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z olejem? Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce. Dodaj do niej kukurydzę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce. Dodaj posiekany koper i szczypior. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.

Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując dobra surówka z kapusty pekińskiej z olejem doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówka może być przechowywana w lodówce przez około 2 dni. Surówka dobrze nadaje się także jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z olejem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
106.41 kcal
191.54 kcal
Białko
1.41 g
2.54 g

Węglowodany w surówką z kapusty pekińskiej z olejem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
6.53 g
11.75 g
Węglowodany przyswajalne
5.26 g
9.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
2.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
8.89 g
16.00 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
1.26 g
Tłuszcze nienasycone
8.19 g
14.74 g
Tłuszcze jednonasycone
5.73 g
10.32 g
Tłuszcze wielonasycone
2.45 g
4.42 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z olejem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
145.01 µg (mcg)
261.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
51.51 mg
92.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
54.57 µg (mcg)
98.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z olejem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
86.35 mg
155.44 mg
Potas
204.77 mg
368.59 mg
Wapń
54.97 mg
98.94 mg
Fosfor
33.40 mg
60.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.52 mg
29.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
1.25 mg
Cynk
0.29 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej z olejem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówką z kapusty pekińskiej z olejem

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z olejem

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej z olejem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
400 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Papryka czerwona
200 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Kukurydza konserwowa
200 g
pół puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób