Przepis na zielona surówka z kapusty pekińskiej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, cukier, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
miska

Poszatkuj kapustę pekińską.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Posiekaj koper i szczypior.

Brokuł podziel na małe różyczki.

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zielona surówka z kapusty pekińskiej podczas przygotowywania podana w przezroczystej salaterce.
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
Koszt przygotowania dania
19.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
121 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Zielona surówka z kapusty pekińskiej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zielonej surówce z kapusty pekińskiej

Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Kapusta pekińska w sezonie letnim ma kolor zielony, więc sałatka będzie miała jeszcze bardziej intensywny zielony kolor. Przepis na zieloną surówkę z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tej pysznej surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, papryka zielona, brokuł, szczypior, koper, jabłko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, czosnek.

Jak zrobić zieloną surówkę z kapusty pekińskiej? Poszatkuj kapustę pekińską. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Posiekaj koper i szczypior. Brokuł podziel na małe różyczki. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Papryka zielona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Chrupiąca papryka jest warzywem niskokalorycznym. Papryki są bardzo uniwersalnym do przygotowania. Można ją faszerować, przygotowywać z niej surówki oraz gotować w sosach. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo chlorofilu, który jest naturalnym barwnikiem o właściwościach oczyszczających organizm. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszna i łatwa do zrobienia surówka jest bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Tania surówka będzie także dobrym pomysłem na szybką przekąskę do pracy. Surówka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zielonej surówki z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
83.76 kcal
121.45 kcal
Białko
1.28 g
1.86 g

Węglowodany w zielonej surówce z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
4.89 g
7.08 g
Węglowodany przyswajalne
3.46 g
5.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
2.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
7.07 g
10.24 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
5.82 g
8.44 g
Tłuszcze jednonasycone
5.03 g
7.30 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.14 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: brokuły, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zielona surówka z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A
96.59 µg (mcg)
140.05 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
41.97 mg
60.85 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
1.15 mg
1.67 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Niacyna
0.40 mg
0.57 mg
Foliany
39.21 µg (mcg)
56.86 µg (mcg)
Beta karoten
1060.82 µg (mcg)
1538.19 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zielona surówka z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
29.19 mg
42.33 mg
Potas
208.71 mg
302.63 mg
Wapń
53.01 mg
76.87 mg
Fosfor
31.66 mg
45.90 mg
Magnez
15.21 mg
22.06 mg
Żelazo
0.68 mg
0.99 mg
Cynk
0.20 mg
0.29 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonej surówki z kapusty pekińskiej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonej surówce z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla zielonej surówki z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zielona surówka z kapusty pekińskiej

Cena przygotowania zielonej surówki z kapusty pekińskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Brokuły
200 g
pół małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na zielona surówka z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób