Przepis na surówkę z pekinki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski.

Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Marchew, jabłko i cebulę obierz.

Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Składniki włóż do miski z kapustą.

Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym.

Składniki surówki dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Surówka z pekinki podana w białej miseczce.
Surówka z pekinki
Koszt przygotowania dania
4.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
36

Surówka z pekinki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z pekinki

Surówka z pekinki z majonezem to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie objętości posiłku oraz na przemycenie warzyw do diety osób, które na co dzień od nich stronią. Przepis na surówkę z pekinki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, marchewka, jabłko, cebula, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić surówkę z pekinki? Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski. Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Marchew, jabłko i cebulę obierz. Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Składniki włóż do miski z kapustą. Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Składniki surówki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Kapusta pekińska jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kapusta zawiera między innymi dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Kapusta jest produktem niskokalorycznym, nie zawiera tłuszczu. Świetnie sprawdza się podczas diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy dłuższą sytość po posiłku. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.

Podsumowując łatwa i szybka w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku. Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis przygotuję każda osoba bez doświadczenia kulinarnego. Dodatek jogurtu naturalnego do surówki sprawia, że jest ona mniej kaloryczna niż z wykorzystaniem samego majonezu. Dodatkowo wykorzystanie jabłka delikatnie osłodzi surówkę. Surówka z pekinki stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Wartości odżywcze surówki z pekinki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
58.05 kcal
203.19 kcal
Białko
1.25 g
4.37 g

Węglowodany w surówce z pekinki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.34 g
22.20 g
Węglowodany przyswajalne
4.82 g
16.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
5.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
3.34 g
11.67 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
2.47 g
Tłuszcze nienasycone
2.60 g
9.11 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Cholesterol
2.18 mg
7.62 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z pekinki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
222.58 µg (mcg)
779.01 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.46 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
23.09 mg
80.83 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
1.08 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
0.62 µg (mcg)
2.16 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
1.41 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
36.89 µg (mcg)
129.12 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
2425.82 µg (mcg)
8490.38 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z pekinki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
72.77 mg
254.68 mg
Potas
200.03 mg
700.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
65.86 mg
230.52 mg
Fosfor
28.23 mg
98.82 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
12.78 mg
44.73 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
1.68 mg
Cynk
0.15 mg
0.54 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pekinki 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z pekinki

Lista alergenów dla surówki z pekinki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania surówki z pekinki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
350 g
pół małej sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Majonez
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 30 g
Koszt składników
19.30
Jak oceniasz przepis na surówkę z pekinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób