Przepis na surówkę z pekinki krok po kroku
- Kapusta pekińska 350 g pół małej sztuki
- Marchewka 100 g 1 mała sztuka
- Jabłko 150 g 1 średnia sztuka
- Cebula 70 g 1 mała sztuka
- Majonez 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Jogurt naturalny 2% 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski.
Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Marchew, jabłko i cebulę obierz.
Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Składniki włóż do miski z kapustą.
Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym.
Składniki surówki dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej

(liczba kalorii)
Surówka z pekinki - cechy przepisu
Więcej o surówce z pekinki
Surówka z pekinki z majonezem to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie objętości posiłku oraz na przemycenie warzyw do diety osób, które na co dzień od nich stronią. Przepis na surówkę z pekinki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, marchewka, jabłko, cebula, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić surówkę z pekinki? Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski. Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Marchew, jabłko i cebulę obierz. Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Składniki włóż do miski z kapustą. Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Składniki surówki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
Kapusta pekińska jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kapusta zawiera między innymi dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Kapusta jest produktem niskokalorycznym, nie zawiera tłuszczu. Świetnie sprawdza się podczas diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy dłuższą sytość po posiłku. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.
Podsumowując łatwa i szybka w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku. Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis przygotuję każda osoba bez doświadczenia kulinarnego. Dodatek jogurtu naturalnego do surówki sprawia, że jest ona mniej kaloryczna niż z wykorzystaniem samego majonezu. Dodatkowo wykorzystanie jabłka delikatnie osłodzi surówkę. Surówka z pekinki stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Wartości odżywcze surówki z pekinki
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w surówce z pekinki
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na surówkę z pekinki
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z pekinki
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z pekinki
Lista alergenów dla surówki z pekinki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%