Surówka z pekinki
- Kapusta pekińska - pół małej sztuki (350 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (150 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
- Majonez - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Jogurt naturalny 2% - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na surówkę z pekinki krok po kroku
Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski.
Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Marchew, jabłko i cebulę obierz.
Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Składniki włóż do miski z kapustą.
Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym.
Składniki surówki dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z pekinki
Surówka z pekinki z majonezem to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie objętości posiłku oraz na przemycenie warzyw do diety osób, które na co dzień od nich stronią. Przepis na surówkę z pekinki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, marchewka, jabłko, cebula, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić surówkę z pekinki? Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do miski. Następnie kapustę przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Marchew, jabłko i cebulę obierz. Cebulę posiekaj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Składniki włóż do miski z kapustą. Do miski dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Składniki surówki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
Kapusta pekińska jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kapusta zawiera między innymi dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Kapusta jest produktem niskokalorycznym, nie zawiera tłuszczu. Świetnie sprawdza się podczas diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy dłuższą sytość po posiłku. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.
Podsumowując łatwa i szybka w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku. Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis przygotuję każda osoba bez doświadczenia kulinarnego. Dodatek jogurtu naturalnego do surówki sprawia, że jest ona mniej kaloryczna niż z wykorzystaniem samego majonezu. Dodatkowo wykorzystanie jabłka delikatnie osłodzi surówkę. Surówka z pekinki stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Alergeny w surówce z pekinki
Lista alergenów dla surówki z pekinki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze surówki z pekinki
Surówka z pekinki to doskonała propozycja na dodatek obiadowy. Wykorzystanie majonezu wymieszanego z jogurtu naturalnego sprawia, że surówka jest mniej kaloryczna.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.