Surówki z kapusty pekińskiej

surówki z kapusty pekińskiej

Surówki z kapusty pekińskiej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Kapusta pekińska charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. Surówki z kapusty pekińskiej są bardzo zdrowe. Można je przechowywać dłużej niż inne rodzaje surówek. Struktura kapusty jest delikatna, bardziej przypomina sałatę, lecz jest bardziej wytrzymała - po wymieszaniu z sosem nie więdnie tak szybko jak sałata i nie puszcza wody.

Surówki z kapusty pekińskiej - polecane przepisy

Surówki z kapusty pekińskiej - pozostałe przepisy

Surówki z kapust pekińskiej – przepisy na zdrowe surówki z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepis na surówki są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże, dobre jakościowo warzywa. Szybka do przygotowania surówka z kapusty może być dodatkiem do dania mięsnego lub warzywnych kotletów. Surówkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni - dobrze jeśli nie wymieszasz jej od razu z sosem.

Kapusta pekińska – opis

Kapusta pekińska to warzywo z rodziny kapustnych pochodzące z Chin. W Europie znana jest od mniej więcej drugiej połowy XX wieku. Zwana jest także kapustą chińska, dzięki dosłownemu tłumaczeniu z języka angielskiego. Kapusta pekińska ma podłużny kształt, jej liście są białe u nasady i w zależności od sezonu kolor jasno lub ciemno zielony ku górze. Latem, gdy sezon na kapustę jest w pełni, jej liście mają piękny, głęboki zielony kolor.

Kapusta pekińska jest warzywem bardzo wymagającym w uprawie. Warunki, które należy spełnić do jej odpowiedniego wzrostu to żyzna, wilgotna lecz nie zbyt mokra gleba. Kapusta wymaga ciągłego nawożenia oraz nieustannego podlewania. Rozmiarem kapusty pekińskie dorastają do nawet 60 cm długości, a ważyć mogą do 3 kg. Kapusty uprawia się w Polsce, zbiory trwają do października.

Kapusta pekińska jest bardzo wytrzymałym warzywem, w odpowiednich warunkach można ją przechowywać nawet przez 6 miesięcy. Ponadto kapusta jest łatwo dostępna, kupisz ją w prawie każdym sklepie. Zaletą jest także stosunkowo niska cena - dlatego jest tak często spotykanym produktem na naszych stołach.

Kapusta pekińska - wykorzystanie w kuchni

Kapusta pekińska świetnie sprawdza się podana na zimno. Można ją także przygotowywać na ciepło. Warto wspomnieć o jej wykorzystaniu pod kątem gołąbków, lekkiego bigosu a także zasmażanej kapusty podanej na ciepło. Jest to dużo szybszy sposób na zrobienie kapusty do obiadu. Dzięki delikatnej strukturze kapusty, nie trzeba jej poddawać długiej obróbce termicznej. Kapustę pekińską do obiadu podawać można z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, a także czy możesz sobie pozwolić na mniej lub bardziej kaloryczną sałatkę.

Kapusta pekińska – właściwości odżywcze oraz zawartość składników mineralnych

Kapusta pekińska jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kapusta zawiera między innymi dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Wpływa także pozytywnie na naczynia krwionośne, które stają się mocniejsze i bardziej odporne na urazy.

Kapusta jest produktem niskokalorycznym, nie zawiera tłuszczu. Świetnie sprawdza się podczas diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy dłuższą sytość po posiłku. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zapewnia naturalną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ma także bardzo ważny wpływ na proces prawidłowego widzenia. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Obniża on ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłową pracę serca. Z kolei witaminy z grupy B mają bardzo ważny udział w regulacji metabolizmu całego organizmu. Biorą udział w produkcji komórek morfotycznych krwi. Pozwalają utrzymać prawidłową budowę błon komórkowych, a kwas foliowy ma bardzo silny wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój ciąży.

Kapusta pekińska zawiera także polifenole, między innymi chlorofil, który zawarty jest w zielonych częściach. Uczestniczy on w procesie fotosyntezy, czyli pozyskiwania energii przez rośliny. Na organizm ludzki ma wpływ detoksykujący i chroni przed wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny i procesy nowotworzenia, która mają bezpośredni wpływ na powstanie nowotworów.

Przykładowe przepisy na surówki z kapusty pekińskiej i ich opis

Kapusta pekińska z marchewką i kukurydzą

Jest to dobra i prosta surówka do obiadu. Surówka ta jest bardzo szybka do przygotowania, potrzebujesz jedynie: kapusty pekińskiej, marchwi, kukurydzy konserwowej oraz majonezu, soli i pieprzu. Surówka jest pyszna i zawiera dużo składników odżywczych. Jest między innymi źródłem witaminy C, beta karotenu a także dużej ilości błonnika pokarmowego.

Olej rzepakowy użyty do produkcji majonezu, jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu jednonienasyconego. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mają korzystny wpływ na układ krwionośny oraz błony lipidowe w naszym organizmie. Pamiętaj, aby wybierać majonez bez konserwantów i zbędnych dodatków. Możesz go także przygotować w domu - wystarczą dwa jajka, olej rzepakowy, musztarda francuska oraz sól i pieprz, składniki zblenduj i ciesz się domowym majonezem.

Kapusta pekińska z warzywami

Bardzo często spotykana sałatka obiadowa w wielu tanich restauracjach - ze względu na swoją wytrzymałość i mały koszt produkcji. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora, papryki, cebuli, kukurydzy konserwowej, oleju rzepakowego, soli, cukru i pieprzu.

Jest ona dobrym źródłem witamin oraz błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit. Pomidory i papryka są źródłem likopenu, barwnika nadającego kolor warzywom. Ma on bardzo silne działanie przeciwutleniające. Nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej, jak większość naturalnych substancji o tym samym działaniu. Ogórek zielony jest złożony w ponad 90% z wody. Jest więc świetnym produktem nawadniającym, zawiera chlorofil dlatego ma wpływ na detoksykację organizmu. Cebula jest cennym produktem, od lat używanym w medycynie ludowej z uwagi na zawartość składników bakteriobójczych.

Kapusta pekińska na ciepło

Surówki z kapusty pekińskiej mogą być spożywane także na ciepło. Najlepszym przykładem jest zasmażana kapusta pekińska. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, cebula, mąka pszenna, masło, sól, pieprz oraz opcjonalnie boczek wieprzowy wędzony. Kapustę przygotujesz szybko bez konieczności wcześniejszego gotowania. Ta wersja sałatki jest dość kaloryczna, dlatego nie jest dobrym pomysłem gdy dbasz o linię lub jesteś na diecie redukcyjnej. Możesz przygotować także kapustę na ciepło z sosem pomidorowym. A także poddusić ją na rosole i dodać do niej pieczarki lub suszone grzyby leśne. Doskonale smakuje także podana na ciepło z tarkowaną marchewką, koperkiem i śmietaną kwaśną.

Kapusta pekińska na słodko

Jeśli sałatka na słodko to coś bez czego nie wyobrażasz sobie obiadu, koniecznie przygotuj kapustę pekińską z dodatkiem owoców. Do jej przygotowania potrzebujesz: kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, oliwek czarnych, mango, sera feta, oliwy z oliwek, musztardy, miodu oraz soli i pieprzu. Słodki miodowy sos w połączeniu z mango tworzy świetną kompozycję. Sałatkę możesz spożywać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Ser feta jest produktem fermentacji mlekowej. Powinien być wyrabiany z mleka owczego lub koziego. Jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Wapń pomaga wzmacniać kości i odpowiada za ich prawidłowy wzrost. Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem grillowanego kurczaka lub piersi z kaczki i zabrać jako lunch do pracy.

Kapusta pekińska ala colesław

Surówki z kapusty pekińskiej mogą śmiało zastępować te z kapusty białej. Przepisy możesz dowolnie modyfikować i zamieniać składniki. Surówka z kapustą pekińską będzie bardziej delikatna w smaku. Szybka do zrobienia surówka colesław z kapusty pekińskiej jest świetna do obiadu. Dobra surówka powstanie z następujących składników: kapusty pekińskiej, marchwi, cebuli, majonezu, soli, pieprzu, soku z cytryny oraz cukru i musztardy. Surówka jest popularnym dodatkiem do burgerów oraz panierowanych piersi z kurczaka smażonych na głębokim tłuszczu. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do domowych tortilli.

Dobra i zdrowa sałatka zawiera dużo witaminy C, beta karotenu a także wapnia i witamin z grupy B. Dodatkowo jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Surówkę wzbogacić może dodatek kopru świeżego, papryki czerwonej a także kukurydzy konserwowej. Beta karoten jest prowitaminą, z której powstaje witamina A. Ma ona działanie protekcyjne przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Surówka jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom a także pomaga pobyć się nadmiernej ilości cholesterolu z krwi. Podaż błonnika u osoby dorosłej powinna wynosić około 25 gram dziennie. Najlepiej spożywać błonnik zawarty naturalnie w jedzeniu. Suplementacja błonnikiem powinna stanowić ostateczność. Jeśli już po nią sięgamy - należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, aby nie spowodować problemów jelitowych. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje biegunkę.

Sałatki z kapustą pekińską

Kapusta pekińska świetnie sprawdzi się także do zastąpienia sałaty w wielu sałatkach. Doskonale zastąpi sałatę rzymską w popularnej sałatce cezar. Świetnie sprawdza się także w sałatkach z różnymi dodatkami. Z jej dodatkiem przygotujesz sałatki takie jak: sałatka gyros, sałatka z tortellini, sałatka meksykańska i wiele innych. Dzięki swojej dużej wytrzymałości na działanie kwasów zawartych w sosie, kapusta pekińska świetnie sprawdza się do sałatek podawanych podczas imprez. Muszą one postać na stole w temperaturze pokojowej, wymieszane z sosem i wyglądać apetycznie prawie przez cały wieczór. Nie można tego uzyskać robiąc sałatki z sałatą zieloną czy lodową. Są one bardzo delikatne i nie wytrzymują tak długo, jak kapusta pekińska, polane sosami. Dlatego lepiej je wykorzystać do posiłków zjadanych bezpośrednio po zrobieniu. A potrawy mające wytrzymać dłużej przygotować na bazie kapusty pekińskiej. Do sałatek możesz wykorzystać różne sosy na bazie śmietany i czosnku, winegret na bazie oliwy i miodu, winegret wzbogacony sokiem z pomarańczy, sosy na bazie majonezu z dodatkiem czosnku pieczonego, anchois lub świeżych ziół. Podać możesz także sosy na ciepło takie jak chutney z mango czy cebuli i jabłka.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto