Surówki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną …
15 min łatwy 4 87 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który …
20 + 5 min łatwy 12 46 kcal
Surówki z kapusty pekińskiej - przepisy
-
Surówka z pekinki
Surówka z pekinki z majonezem to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie …
15 min łatwy 2 203 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Bardzo prosta, szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu. Tylko kapusta pekińska, majonez, …
5 min łatwy 4 75 kcal
-
Surówka do kebaba
Domowa surówka do kebaba z kapusty pekińskiej to pomysł na to, jak uczynić to popularne danie zaliczane do fast-foodów, nieco …
15 min łatwy 4 113 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, …
15 min łatwy 4 56 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia …
10 min łatwy 5 191 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 111 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to prosty przepis na szybką i pyszną surówkę do obiadu. Zobacz jak zrobić surówkę …
5 min łatwy 5 73 kcal
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks …
10 min łatwy 10
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym to bardzo dobra propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna i kolorowa surówka …
10 min łatwy 10 135 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Łatwa do zrobienia surówka dobra jest …
10 min łatwy 10 180 kcal
-
Gyros warstwowy
Gyros warstwowy to sałatka, która jest ulubienicą wszystkich imprez. Pięknie się prezentuje na stole, ze względu na kolorowe warstwy, a …
10 + 10 min łatwy 4 426 kcal
-
Sałatka gyros
Jak zrobić sałatkę gyros z kurczaka? Sałatka gyros to dobra propozycja na święta rodzinne lub na imprezę ze znajomymi. W …
30 min łatwy 10 130 kcal -
Sałatka gyros warstwowa
Sałatka gyros warstwowa z jajkiem i z kurczakiem to dobry pomysł na danie świąteczne lub na spotkania ze znajomymi. Jest …
25 + 10 min łatwy 10 149 kcal -
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W …
30 + 15 min łatwy 10 311 kcal -
Sałatka kebab gyros
Sałatka kebab gyros to dobry wybór na sałatki imprezowe, świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań świątecznych. W dalszej …
30 min łatwy 10 160 kcal -
Sałatka gyros z kurczakiem
Jak zrobić sałatkę gyros z kurczaka? To wcale nie jest trudne! Sałatka gyros z kurczakiem to dobra propozycja na szybką …
40 min łatwy 10 254 kcal -
Gyros warstwowy
Gyros warstwowy to sałatka, która jest ulubienicą wszystkich imprez. Pięknie się prezentuje na stole, ze względu na kolorowe warstwy, a …
10 + 10 min łatwy 4 426 kcal
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
Pyszna sałatka z kurczakiem to z pewnością jest sałatka gyros. Jest to prosta do zrobienia sałatka. Smak sałatki jest niesamowity. …
30 min łatwy 4 198 kcal -
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Szybka, dobra i bardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to fajny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też …
10 min łatwy 4 85 kcal
-
Zupa z kapusty pekińskiej
Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i …
20 + 40 min łatwy 8 114 kcal -
Kapusta pekińska na ciepło
Kapusta pekińska na ciepło to gotowana kapusta z dodatkiem przecieru lub koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się jako niskokaloryczny dodatek do …
15 + 30 min łatwy 6 36 kcal
Surówki z kapusty pekińskiej - co to jest?
Surówki z kapusty pekińskiej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Kapusta pekińska charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. Surówki z kapusty pekińskiej są bardzo zdrowe. Można je przechowywać dłużej niż inne rodzaje surówek. Struktura kapusty jest delikatna, bardziej przypomina sałatę, lecz jest bardziej wytrzymała - po wymieszaniu z sosem nie więdnie tak szybko jak sałata i nie puszcza wody.
Surówki z kapust pekińskiej – przepisy na zdrowe surówki z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepis na surówki są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże, dobre jakościowo warzywa. Szybka do przygotowania surówka z kapusty może być dodatkiem do dania mięsnego lub warzywnych kotletów. Surówkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni - dobrze jeśli nie wymieszasz jej od razu z sosem.
Kapusta pekińska – opis
Kapusta pekińska to warzywo z rodziny kapustnych pochodzące z Chin. W Europie znana jest od mniej więcej drugiej połowy XX wieku. Zwana jest także kapustą chińska, dzięki dosłownemu tłumaczeniu z języka angielskiego. Kapusta pekińska ma podłużny kształt, jej liście są białe u nasady i w zależności od sezonu kolor jasno lub ciemno zielony ku górze. Latem, gdy sezon na kapustę jest w pełni, jej liście mają piękny, głęboki zielony kolor.
Kapusta pekińska jest warzywem bardzo wymagającym w uprawie. Warunki, które należy spełnić do jej odpowiedniego wzrostu to żyzna, wilgotna lecz nie zbyt mokra gleba. Kapusta wymaga ciągłego nawożenia oraz nieustannego podlewania. Rozmiarem kapusty pekińskie dorastają do nawet 60 cm długości, a ważyć mogą do 3 kg. Kapusty uprawia się w Polsce, zbiory trwają do października.
Kapusta pekińska jest bardzo wytrzymałym warzywem, w odpowiednich warunkach można ją przechowywać nawet przez 6 miesięcy. Ponadto kapusta jest łatwo dostępna, kupisz ją w prawie każdym sklepie. Zaletą jest także stosunkowo niska cena - dlatego jest tak często spotykanym produktem na naszych stołach.
Kapusta pekińska - wykorzystanie w kuchni
Kapusta pekińska świetnie sprawdza się podana na zimno. Można ją także przygotowywać na ciepło. Warto wspomnieć o jej wykorzystaniu pod kątem gołąbków, lekkiego bigosu a także zasmażanej kapusty podanej na ciepło. Jest to dużo szybszy sposób na zrobienie kapusty do obiadu. Dzięki delikatnej strukturze kapusty, nie trzeba jej poddawać długiej obróbce termicznej. Kapustę pekińską do obiadu podawać można z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, a także czy możesz sobie pozwolić na mniej lub bardziej kaloryczną sałatkę.
Kapusta pekińska – właściwości odżywcze oraz zawartość składników mineralnych
Kapusta pekińska jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kapusta zawiera między innymi dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Wpływa także pozytywnie na naczynia krwionośne, które stają się mocniejsze i bardziej odporne na urazy.
Kapusta jest produktem niskokalorycznym, nie zawiera tłuszczu. Świetnie sprawdza się podczas diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy dłuższą sytość po posiłku. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zapewnia naturalną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ma także bardzo ważny wpływ na proces prawidłowego widzenia. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Obniża on ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłową pracę serca. Z kolei witaminy z grupy B mają bardzo ważny udział w regulacji metabolizmu całego organizmu. Biorą udział w produkcji komórek morfotycznych krwi. Pozwalają utrzymać prawidłową budowę błon komórkowych, a kwas foliowy ma bardzo silny wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój ciąży.
Kapusta pekińska zawiera także polifenole, między innymi chlorofil, który zawarty jest w zielonych częściach. Uczestniczy on w procesie fotosyntezy, czyli pozyskiwania energii przez rośliny. Na organizm ludzki ma wpływ detoksykujący i chroni przed wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny i procesy nowotworzenia, która mają bezpośredni wpływ na powstanie nowotworów.
Przykładowe przepisy na surówki z kapusty pekińskiej i ich opis
Kapusta pekińska z marchewką i kukurydzą
Jest to dobra i prosta surówka do obiadu. Surówka ta jest bardzo szybka do przygotowania, potrzebujesz jedynie: kapusty pekińskiej, marchwi, kukurydzy konserwowej oraz majonezu, soli i pieprzu. Surówka jest pyszna i zawiera dużo składników odżywczych. Jest między innymi źródłem witaminy C, beta karotenu a także dużej ilości błonnika pokarmowego.
Olej rzepakowy użyty do produkcji majonezu, jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu jednonienasyconego. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mają korzystny wpływ na układ krwionośny oraz błony lipidowe w naszym organizmie. Pamiętaj, aby wybierać majonez bez konserwantów i zbędnych dodatków. Możesz go także przygotować w domu - wystarczą dwa jajka, olej rzepakowy, musztarda francuska oraz sól i pieprz, składniki zblenduj i ciesz się domowym majonezem.
Kapusta pekińska z warzywami
Bardzo często spotykana sałatka obiadowa w wielu tanich restauracjach - ze względu na swoją wytrzymałość i mały koszt produkcji. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora, papryki, cebuli, kukurydzy konserwowej, oleju rzepakowego, soli, cukru i pieprzu.
Jest ona dobrym źródłem witamin oraz błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit. Pomidory i papryka są źródłem likopenu, barwnika nadającego kolor warzywom. Ma on bardzo silne działanie przeciwutleniające. Nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej, jak większość naturalnych substancji o tym samym działaniu. Ogórek zielony jest złożony w ponad 90% z wody. Jest więc świetnym produktem nawadniającym, zawiera chlorofil dlatego ma wpływ na detoksykację organizmu. Cebula jest cennym produktem, od lat używanym w medycynie ludowej z uwagi na zawartość składników bakteriobójczych.
Kapusta pekińska na ciepło
Surówki z kapusty pekińskiej mogą być spożywane także na ciepło. Najlepszym przykładem jest zasmażana kapusta pekińska. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, cebula, mąka pszenna, masło, sól, pieprz oraz opcjonalnie boczek wieprzowy wędzony. Kapustę przygotujesz szybko bez konieczności wcześniejszego gotowania. Ta wersja sałatki jest dość kaloryczna, dlatego nie jest dobrym pomysłem gdy dbasz o linię lub jesteś na diecie redukcyjnej. Możesz przygotować także kapustę na ciepło z sosem pomidorowym. A także poddusić ją na rosole i dodać do niej pieczarki lub suszone grzyby leśne. Doskonale smakuje także podana na ciepło z tarkowaną marchewką, koperkiem i śmietaną kwaśną.
Kapusta pekińska na słodko
Jeśli sałatka na słodko to coś bez czego nie wyobrażasz sobie obiadu, koniecznie przygotuj kapustę pekińską z dodatkiem owoców. Do jej przygotowania potrzebujesz: kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, oliwek czarnych, mango, sera feta, oliwy z oliwek, musztardy, miodu oraz soli i pieprzu. Słodki miodowy sos w połączeniu z mango tworzy świetną kompozycję. Sałatkę możesz spożywać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Ser feta jest produktem fermentacji mlekowej. Powinien być wyrabiany z mleka owczego lub koziego. Jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Wapń pomaga wzmacniać kości i odpowiada za ich prawidłowy wzrost. Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem grillowanego kurczaka lub piersi z kaczki i zabrać jako lunch do pracy.
Kapusta pekińska ala colesław
Surówki z kapusty pekińskiej mogą śmiało zastępować te z kapusty białej. Przepisy możesz dowolnie modyfikować i zamieniać składniki. Surówka z kapustą pekińską będzie bardziej delikatna w smaku. Szybka do zrobienia surówka colesław z kapusty pekińskiej jest świetna do obiadu. Dobra surówka powstanie z następujących składników: kapusty pekińskiej, marchwi, cebuli, majonezu, soli, pieprzu, soku z cytryny oraz cukru i musztardy. Surówka jest popularnym dodatkiem do burgerów oraz panierowanych piersi z kurczaka smażonych na głębokim tłuszczu. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do domowych tortilli.
Dobra i zdrowa sałatka zawiera dużo witaminy C, beta karotenu a także wapnia i witamin z grupy B. Dodatkowo jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Surówkę wzbogacić może dodatek kopru świeżego, papryki czerwonej a także kukurydzy konserwowej. Beta karoten jest prowitaminą, z której powstaje witamina A. Ma ona działanie protekcyjne przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Surówka jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom a także pomaga pobyć się nadmiernej ilości cholesterolu z krwi. Podaż błonnika u osoby dorosłej powinna wynosić około 25 gram dziennie. Najlepiej spożywać błonnik zawarty naturalnie w jedzeniu. Suplementacja błonnikiem powinna stanowić ostateczność. Jeśli już po nią sięgamy - należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, aby nie spowodować problemów jelitowych. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje biegunkę.
Sałatki z kapustą pekińską
Kapusta pekińska świetnie sprawdzi się także do zastąpienia sałaty w wielu sałatkach. Doskonale zastąpi sałatę rzymską w popularnej sałatce cezar. Świetnie sprawdza się także w sałatkach z różnymi dodatkami. Z jej dodatkiem przygotujesz sałatki takie jak: sałatka gyros, sałatka z tortellini, sałatka meksykańska i wiele innych. Dzięki swojej dużej wytrzymałości na działanie kwasów zawartych w sosie, kapusta pekińska świetnie sprawdza się do sałatek podawanych podczas imprez. Muszą one postać na stole w temperaturze pokojowej, wymieszane z sosem i wyglądać apetycznie prawie przez cały wieczór. Nie można tego uzyskać robiąc sałatki z sałatą zieloną czy lodową. Są one bardzo delikatne i nie wytrzymują tak długo, jak kapusta pekińska, polane sosami. Dlatego lepiej je wykorzystać do posiłków zjadanych bezpośrednio po zrobieniu. A potrawy mające wytrzymać dłużej przygotować na bazie kapusty pekińskiej. Do sałatek możesz wykorzystać różne sosy na bazie śmietany i czosnku, winegret na bazie oliwy i miodu, winegret wzbogacony sokiem z pomarańczy, sosy na bazie majonezu z dodatkiem czosnku pieczonego, anchois lub świeżych ziół. Podać możesz także sosy na ciepło takie jak chutney z mango czy cebuli i jabłka.