Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Opublikowano: 03.01.2022 r., 13:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret w białej miseczce
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili.
Przygotowanie 20 min
111 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta pekińska 1 sztuka (550 g)
  • Marchewka 3-4 sztuki (150 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret krok po kroku

Wierzchnie liście kapusty obierz i wyrzuć.

Pozostałe liście oberwij i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym.

Na desce posiekaj kapustę, tak by kawałki nie były zbyt długie i wrzuć do miski.

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty.

Jabłko umyj i bez obierania zetrzyj na tarce. Dodaj do pozostałych warzyw i dodaj łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania sosu.

W miseczce lub kubku połącz ze sobą oliwę, musztardę, pozostały sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Wlej do warzyw i wymieszaj dokładnie.

Odstaw na 4-5 minut przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret potrzebujesz 0,5 kg kapusty, jabłka i marchewek. Domowy sos winegret powstanie z oliwy, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tę surówkę to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobry i zdrowy dodatek do dań głównych. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku poszatkuj kapustę i zetrzyj na tarce marchewki i jabłko. Wrzuć je do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie oliwę z musztardą, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy organizm będzie w stanie wyciągnąć z warzyw jeszcze więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E i K. Nawet prosty i szybki przepis wystarczy, by organizm dostał wszystko, co potrzebuje.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret

na 100g gotowej potrawy

Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy organizm będzie w stanie wyciągnąć z warzyw jeszcze więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E i K. Nawet prosty i szybki przepis wystarczy, by organizm dostał wszystko, co potrzebuje.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
71.73
111.19
Białko (g)
1.09
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
5.50
8.52
Węglowodany przyswajalne (g)
4.00
6.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
5.44
8.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
1.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.46
6.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
260.17
403.26
Witamina B6 (mg)
0.14
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.66
42.87
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
1.47
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Niacyna (mg)
0.46
0.72
Foliany (µg (mcg))
42.02
65.12
Beta karoten (µg (mcg))
2850.24
4417.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
54.53
84.53
Potas (mg)
217.24
336.72
Wapń (mg)
67.29
104.30
Fosfor (mg)
29.42
45.61
Magnez (mg)
14.15
21.93
Żelazo (mg)
0.57
0.89
Cynk (mg)
0.16
0.25
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
550 g
1 sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 550 g
Marchewka
150 g
3-4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Musztarda
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
34.00