Strucla z powidłami

Opublikowano: 28.05.2022 r., 21:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne ciasto z powidłami
Strucla z powidłami
Pyszna i delikatna strucla drożdżowa to idealny pomysł na domowe łakocie lub słodki deser na imprezę ze znajomymi.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
300 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże - 1/4 kostki (50 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanka (250 ml)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na struclę z powidłami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj drożdże i ciepłe mleko, wymieszaj.

Dodaj cukier puder i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i uformuj kulę.

Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i posmaruj obficie powidłami.

Zawiń ciasto w rulon i podziel na pół, przykryj na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Upiecz strucle w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na struclę z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat strucli z powidłami

Strucla z powidłami to pyszna drożdżowa rolada, którą jesteś w stanie przygotować z dowolnym nadzieniem. Ta świąteczna kojarzy nam się z nadzieniem makowym. Jednak w ciągu roku możesz postawić na mak lub tak jak ja na owocowe powidła.

Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Strucla to bardzo stare ciasto, znane zapewne naszym mamom i babciom, jeśli jeszcze nie wiesz, jak ją przygotować koniecznie poznaj mój przepis na struclę z powidłami lub innymi dodatkami i sam zadecyduj, która będzie dla Ciebie najlepsza.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na ciasto drożdżowe, czyli: mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku powidła owocowe, dżem lub konfitura owocowa.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru pudru, który jest substytutem zwykłego cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jeśli masz możliwość postaw na domowe przetwory owocowe, które będą nadzieniem naszego ciasta. Wtedy z pewnością nasza strucla będzie smaczna. Jeśli nie masz takie możliwości, przygotuj ją z dżemem owocowym, pamiętaj jednak o wybraniu tego z dobrym składem, bez zbędnego cukru.

Dokładnie jak zrobić struclę z powidłami, opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest domowa strucla. Będzie to dobry pomysł na ciasto dla całej rodziny lub deser dla przyjaciół.

Alergeny w strucli z powidłami

Lista alergenów dla strucli z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze strucli z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Strucel w podobny sposób możesz przygotować z dżemem, konfiturą lub makiem. Przepis na ciasto jest uniwersalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
300.25
300.25
Białko (g)
4.29
4.29
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.66
52.66
Węglowodany przyswajalne (g)
51.68
51.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.74
8.74
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
5.84
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
2.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
2.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.46
Cholesterol (mg)
22.65
22.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
83.33
83.33
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.12
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
0.75
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.06
82.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.44
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.17
3.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
104.41
104.41
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.08
16.08
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
10.76
10.76
Potas (mg)
98.35
98.35
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.33
33.33
Fosfor (mg)
69.06
69.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.39
10.39
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.00
3.00
Cynk (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z powidłami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli z powidłami

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
1/4 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 2%
250 ml
2 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Powidła śliwkowe
300 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Koszt składników
21.80