Strucla z marmoladą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (120 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Marmolada (120 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na strucla z marmoladą krok po kroku
Mleko podgrzej w mikrofali.
Dodaj do niego drożdże i 20 g cukru oraz łyżkę mąki i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną.
Dodaj 100 g cukru i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.
Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść struclę w keksówce.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli z marmoladą
Strucla z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowa strucla z marmoladą jest słodka i idealnie pasuje podana z kawą lub herbatą. Smaczna strucla może posłużyć także jako drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Przepis na struclę z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, marmolada, jajka.
Jak zrobić struclę z marmoladą? Mleko podgrzej w mikrofali. Dodaj do niego drożdże i cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm. Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść struclę w keksówce. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.
Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszna strucla to sprawdzony przepis na deser. Strucla upieczona w domu nie zawiera konserwantów i jest idealna do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepsza strucla z ciasta drożdżowego jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Domowa strucla może zostać przygotowana także z dżemem lub świeżymi owocami.
Alergeny w strucli z marmoladą
Lista alergenów dla strucli z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze strucli z marmoladą
Strucla z marmoladą to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. tego typu desery szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.