Strucla z marmoladą

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona strucla z marmoladą
Strucla z marmoladą
Strucla z marmoladą to wspaniała propozycja na pyszne ciasto dla całej rodziny. Strucla z dodatkiem marmolady jest słodka i idealnie sprawdzi się podana ze szklanką zimnego mleka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
311 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (120 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Marmolada (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na strucla z marmoladą krok po kroku

Mleko podgrzej w mikrofali.

Dodaj do niego drożdże i 20 g cukru oraz łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Dodaj 100 g cukru i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.

Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Umieść struclę w keksówce.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na strucla z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat strucli z marmoladą

Strucla z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowa strucla z marmoladą jest słodka i idealnie pasuje podana z kawą lub herbatą. Smaczna strucla może posłużyć także jako drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Przepis na struclę z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, marmolada, jajka.

Jak zrobić struclę z marmoladą? Mleko podgrzej w mikrofali. Dodaj do niego drożdże i cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm. Posmaruj ciasto marmoladą i zwiń w rulon. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść struclę w keksówce. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na porcje.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna strucla to sprawdzony przepis na deser. Strucla upieczona w domu nie zawiera konserwantów i jest idealna do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepsza strucla z ciasta drożdżowego jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Domowa strucla może zostać przygotowana także z dżemem lub świeżymi owocami.

Alergeny w strucli z marmoladą

Lista alergenów dla strucli z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze strucli z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Strucla z marmoladą to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. tego typu desery szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
296.44
311.26
Białko (g)
7.51
7.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
46.72
49.06
Węglowodany przyswajalne (g)
46.36
48.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
9.63
10.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
6.80
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
3.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.47
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.30
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
3.12
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
93.38
98.05
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
24.67
25.91
Potas (mg)
116.97
122.82
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.03
39.93
Fosfor (mg)
100.71
105.74
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.44
19.36
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.35
2.47
Cynk (mg)
1.05
1.10
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z marmoladą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli z marmoladą

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Marmolada
120 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
24.50