Strucla serowa
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na strucla serowa krok po kroku
W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło.
Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.
Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią.
Ciasto rozwałkuj cienko.
Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu.
Zwiń ciasto jak makowiec.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli serowej
Strucla serowa to bardzo dobry pomysł na doskonały deser dla całej rodziny. Strucla jest wilgotna i świetnie sprawdza się podana z dodatkiem kawy lub herbaty. Struclę można przygotować z twarogiem lub serkiem śmietankowym o dużej zawartości tłuszczu. Przepis na struclę serową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia strucli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, masło, twaróg tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka.
Jak zrobić struclę serową? W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Mleko podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Mleko ma być ciepłe, niegorące inaczej drożdże zostaną zdezaktywowane. Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią. Ciasto rozwałkuj cienko. Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu. Zwiń ciasto jak makowiec. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.
Podsumowując pyszna strucla drożdżowa to idealny deser na niedzielę. Strucla świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Ciasto drożdżowe można przygotować także z drożdży instant. Strucla jest doskonała na deser dla niezapowiedzianych gości. Strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie wyschła.
Alergeny w strucli serowej
Lista alergenów dla strucli serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze strucli serowej
Strucla serowa to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.