Strucla orzechowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże - 1/4 kostki (50 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Orzechy włoskie - 1 szklanka (250 g)
Przepis na struclę orzechową krok po kroku
Odrobinę mąki wsyp do miski, cukier, dodaj drożdże, ciepłe mleko i wymieszaj całość.
Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.
Masło utrzyj z resztą cukru i żółtkami (3 sztuki), wlej mleko i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę, wciąż mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zagnieć ciasto w rękach i uformuj kulę, przykryj ją i zostaw do wyrośnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na gładką pianę.
Orzechy drobno zmiksuj i połącz z ubitymi białkami jaj.
Do masy orzechowej dodaj żółtka (2 sztuki) i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy, dodaj masę orzechową i zawiń w rulon.
Upiecz strucel w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli orzechowej
Strucla orzechowa to pyszna drożdżowa rolada, którą jesteś w stanie przygotować z dowolnym nadzieniem. Ta świąteczna kojarzy nam się z nadzieniem makowym. Jednak w ciągu roku możesz postawić na dżem owocowy lub tak jak ja orzechowe nadzienie.
Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Strucla to bardzo stare ciasto, znane zapewne naszym mamom i babciom, jeśli jeszcze nie wiesz, jak ją przygotować koniecznie poznaj mój przepis na struclę orzechową lub innymi dodatkami i sam zadecyduj, która będzie dla Ciebie najlepsza.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na ciasto drożdżowe, czyli: mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku orzechy włoskie, z których przygotujemy orzechowe nadzienie.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jeśli masz możliwość, przygotuj nadzienie orzechowe samodzielnie z orzechów, ja postawiłam na włoskie, ale sprawdzą się też inne rodzaje.
Jeśli nie masz takie możliwości, postaw na kupną masę orzechową też będzie smaczna. Jak widzisz strucla, nie musi być, tylko na święta.
Dokładnie jak zrobić struclę orzechową, opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest domowa strucla. Będzie to dobry pomysł na ciasto dla całej rodziny lub deser dla przyjaciół.
Alergeny w strucli orzechowej
Lista alergenów dla strucli orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze strucli orzechowej
Strucel możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na konfiturę, dżem lub orzechowym nadzieniem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.