Sos z mleczka kokosowego

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowy sos na patelni
Sos z mleczka kokosowego
Sos z mleczka kokosowego to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze nadanie i nada mu wspaniałego charakteru.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
144 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Żółta pasta curry (20 g)
  • Mleczko kokosowe (500 ml)
  • Sos sojowy (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos z mleczka kokosowego krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż przez 3–4 minuty na rozgrzanym w garnku oleju, raz po raz mieszając.

Wymieszaj pastę curry z wodą do uzyskania gładkiej masy, dodaj do garnka i smaż na małym ogniu przez kilka minut.

Wymieszaj i dodaj mleczko kokosowe oraz sos sojowy.

Mieszaj, pilnując, aby składniki nie przywierały do dna garnka.

Jak oceniasz przepis na sos z mleczka kokosowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat sosu z mleczka kokosowego

Sos z mleczka kokosowego to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze nadanie i nada mu wspaniałego charakteru.

Przepis na sos z mleczka kokosowego to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do wielu dań. Sos na bazie mleczka kokosowego idealnie sprawdza się na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Im dłużej gotuje się sos, tym lepszego smaku nabiera, dlatego nie warto go skracać. Do sosu dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawszy efekt końcowy. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie lub azjatyckich delikatesach online.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos z mleczka kokosowego, by był prosty, szybki, smaczny i niezwykle ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jeśli masz już dość tradycyjnych i bardzo popularnych sosów do potraw, po które sięga się najczęściej, to ten na bazie mleczka kokosowego stanowi doskonałe rozwiązanie. Jest prosty i niezwykle gęsty. Ma lekki, bardzo egzotyczny smak, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz ciekawe dania. Mleczko kokosowe jest też produktem bardzo wartościowym. Choć może się wydawać, że nie powinien gościć w menu zbyt często, to nie jest to prawda. Badania potwierdzają, że mleko kokosowe pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, dzięki temu wspiera zdrowie układu krwionośnego. Mleczko kokosowe ma dobry wpływ na masę, zawartość tkanki tłuszczowej i przemianę materii. To źródło dobrych tłuszczów, łatwo przyswajalnych dla organizmu. Dostarcza ono organizmowi dużo zdrowych tłuszczów, wapnia, potasu i fosforu, chroni przed chorobami sercowymi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Badania wykazały również, że mleko kokosowe działa ochronnie w przypadku owrzodzeń błon śluzowych przewodu pokarmowego i zmniejsza dolegliwości bólowe.

Alergeny w sosie z mleczka kokosowego

Lista alergenów dla sosu z mleczka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na sos z mleczka kokosowego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • żółta pasta curry
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu z mleczka kokosowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
120.36
144.43
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Białko (g)
3.02
3.63
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
15.89
19.07
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
15.46
18.55
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.52
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.28
6.34
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
2.19
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
4.15
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
3.01
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.14
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.64
9.17
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
629.61
755.53
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Potas (mg)
157.25
188.70
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.42
96.50
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z mleczka kokosowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z mleczka kokosowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Żółta pasta curry
20 g
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Sos sojowy
60 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 60 ml