Sos szodonowy
- Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Skórka z cytryny (20 g)
Przepis na sos szodonowy krok po kroku
Wino przelej do rondelka i dodaj cukier waniliowy.
Żółtka jaj wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj je.
Stopniowo dodawaj podgrzane wino, ubijając masę.
Gdy sos osiągnie gęstą konsystencję, będzie gotowy do podania.
Więcej informacji na temat sosu szodonowego
Sos szodonowy to szybki i prosty przepis na słodki sos na białym winie ze śmietaną, który idealnie sprawdzi się do słodkich deserów i ciast.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na sos szodonowy i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: wino białe wytrawne, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy, skórka z cytryny.
Zatem, jak zrobić sos szodonowy?
Wino przelej do rondelka i dodaj cukier waniliowy. Żółtka jaj wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj je. Stopniowo dodawaj podgrzane wino, ubijając masę. Gdy sos osiągnie gęstą konsystencję, będzie gotowy do podania.
Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój sprawdzony przepis. Będzie to dobry pomysł na dodatek co ciast, lodów i domowych wypieków. Po kilku minutach nasz domowy sos jest pyszny.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Sos będzie najlepszy z babeczkami, dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu, gdzie wykorzystać sos poznaj mój przepis.
Zatem jak zrobić muffinki kakaowe? Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.
Skoro już znasz mój przepis na muffinki kakaowe, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser. Jeśli już znasz mój przepis, przygotuj go samodzielnie i przekonaj się, jaki jest smaczny, po prostu najlepszy!
Alergeny w sosie szodonowym
Lista alergenów dla sosu szodonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sosu szodonowego
Sos podawaj tylko do dań słodkich.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.