Sos śmietanowo kurkowy

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos śmietanowo kurkowy podany na patelni.
Sos śmietanowo kurkowy
Sos śmietanowo kurkowy to naprawdę fantastyczny a przy tym bardzo pyszny dodatek do dań. To prawdziwy smak jesieni w kremowym, gęstym i aksamitnym sosie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
323 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kurki świeże (500 g)
  • Masło (30 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos śmietanowo kurkowy krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, by się zarumieniła.

Kurki dokładnie oczyść i lekko opłucz. Dodaj je na patelnię. Smaż całość przez 10 min, do miękkości.

Kurki zalej śmietanką. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.

Sos podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sos śmietanowo kurkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,2% osób

Więcej informacji na temat sosu śmietanowo kurkowego

Sos śmietanowo kurkowy to naprawdę fantastyczny a przy tym bardzo pyszny dodatek do dań. To prawdziwy smak jesieni w kremowym, gęstym i aksamitnym sosie.

Przepis na sos śmietanowo kurkowy stanowi idealny dodatek do obiadu. Najlepszy jest z makaronem, kluseczkami, czy kaszą, tworząc risotto. Sos śmietanowy najlepiej smakuje ze świeżych kurek. Dlatego koniecznie sięgnij po niego w sezonie. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy, gdyż przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Powstają z niego smaczne grzyby w delikatnym sosie. Idealnie sprawdzają się w tym daniu świeże kurki, jednak można wykorzystać również mrożone. Całość robi się w ekspresowym tempie, dlatego będą dobrym wyborem dla zabieganych osób. Charakteryzują się wspaniałym smakiem i sprawią, że każde nawet najnudniejsze danie stanie się wspaniałe i ciekawe. Dodatkowo, do ich przygotowania wystarczy tylko zwykła prosta patelnia i kilka minut wolnego czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos śmietanowo kurkowy, by był szybki i smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To idealny dodatek do dania głównego. Są tak dobre, że mogą stanowić także osobny posiłek. Można zajadać je na pieczywie, zwłaszcza tostach. Będą również dobrym dodatkiem do mięsa czy ziemniaków. Smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. By danie było jak najlepsze, dobrze jest wykorzystać świeże kurki. Sezon na nie zaczyna się już pod koniec wakacji i trwa przez całą jesień. To naprawdę sporo czasu, by dobrze się nimi nacieszyć. Mają wspaniały smak, który najlepiej komponuje się bez zbędnych dodatków. Dlatego te smażone na patelni dla wielu są ulubionym sposobem na przygotowanie. Te małe, charakterystyczne grzyby leśne dostarczają naprawdę sporo cennych składników i zachwycają smakiem. To świetne źródło witamin z grupy B, C, D, E i H. Dostarczają również kwasów fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym, a także innych prozdrowotnych substancji. W dodatku pięknie się prezentują, dlatego można nimi dekorować przeróżne dania. Takie usmażone z cebulką wspaniale pasują do jajek, tostów czy mięsa. Mogą być również bazą pysznych sosów tak jak w tym przypadku.

Alergeny w sosie śmietanowo kurkowym

Lista alergenów dla sosu śmietanowo kurkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu śmietanowo kurkowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak dobrze połączyć ją ze źródłem białka i węglowodanami złożonymi, a także warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
138.83
323.47
Białko (g)
1.66
3.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
5.76
13.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.53
8.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
12.59
29.33
Tłuszcze nasycone (g)
11.73
27.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
5.63
13.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śmietanowo kurkowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu śmietanowo kurkowego

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
44.00