Sos śmietanowo kurkowy
- Kurki świeże (500 g)
- Masło (30 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na sos śmietanowo kurkowy krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, by się zarumieniła.
Kurki dokładnie oczyść i lekko opłucz. Dodaj je na patelnię. Smaż całość przez 10 min, do miękkości.
Kurki zalej śmietanką. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
Sos podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat sosu śmietanowo kurkowego
Sos śmietanowo kurkowy to naprawdę fantastyczny a przy tym bardzo pyszny dodatek do dań. To prawdziwy smak jesieni w kremowym, gęstym i aksamitnym sosie.
Przepis na sos śmietanowo kurkowy stanowi idealny dodatek do obiadu. Najlepszy jest z makaronem, kluseczkami, czy kaszą, tworząc risotto. Sos śmietanowy najlepiej smakuje ze świeżych kurek. Dlatego koniecznie sięgnij po niego w sezonie. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy, gdyż przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Powstają z niego smaczne grzyby w delikatnym sosie. Idealnie sprawdzają się w tym daniu świeże kurki, jednak można wykorzystać również mrożone. Całość robi się w ekspresowym tempie, dlatego będą dobrym wyborem dla zabieganych osób. Charakteryzują się wspaniałym smakiem i sprawią, że każde nawet najnudniejsze danie stanie się wspaniałe i ciekawe. Dodatkowo, do ich przygotowania wystarczy tylko zwykła prosta patelnia i kilka minut wolnego czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos śmietanowo kurkowy, by był szybki i smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To idealny dodatek do dania głównego. Są tak dobre, że mogą stanowić także osobny posiłek. Można zajadać je na pieczywie, zwłaszcza tostach. Będą również dobrym dodatkiem do mięsa czy ziemniaków. Smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. By danie było jak najlepsze, dobrze jest wykorzystać świeże kurki. Sezon na nie zaczyna się już pod koniec wakacji i trwa przez całą jesień. To naprawdę sporo czasu, by dobrze się nimi nacieszyć. Mają wspaniały smak, który najlepiej komponuje się bez zbędnych dodatków. Dlatego te smażone na patelni dla wielu są ulubionym sposobem na przygotowanie. Te małe, charakterystyczne grzyby leśne dostarczają naprawdę sporo cennych składników i zachwycają smakiem. To świetne źródło witamin z grupy B, C, D, E i H. Dostarczają również kwasów fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym, a także innych prozdrowotnych substancji. W dodatku pięknie się prezentują, dlatego można nimi dekorować przeróżne dania. Takie usmażone z cebulką wspaniale pasują do jajek, tostów czy mięsa. Mogą być również bazą pysznych sosów tak jak w tym przypadku.
Alergeny w sosie śmietanowo kurkowym
Lista alergenów dla sosu śmietanowo kurkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sosu śmietanowo kurkowego
To zdrowa opcja, jednak dobrze połączyć ją ze źródłem białka i węglowodanami złożonymi, a także warzywami.
Energia i białka
(233g)
Węglowodany
(233g)
Tłuszcze
(233g)
Składniki mineralne
(233g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.