Sos cebulowy

Opublikowano: 28.08.2021 r., 14:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos cebulowy podany w ozdobnym naczyniu.
Sos cebulowy
Sos cebulowy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu dań. Przygotuj sos w większej ilości i przechowuj w lodówce. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
75 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula (400 g)
  • Bulion wołowy (300 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos cebulowy krok po kroku

Cebulę pokrój w pióra.

Na dno garnka wlej olej, podsmaż cebulę. Dodaj bulion. Dopraw solą. Duś na wolnym ogniu 3 godziny.

Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Jak oceniasz przepis na sos cebulowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat sosu cebulowego

Sos cebulowy to świetny pomysł na uniwersalny dodatek do wielu dań w tym świetnie komponuje się jako dodatek do mięsa. Sos jest aromatyczny i ma szerokie zastosowanie. Przepis na sos cebulowy jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tego pysznego sosu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: cebula, bulion wołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić sos cebulowy? Na początek cebulę pokrój w pióra. Do garnka wlej olej. Zeszklij cebulę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu przez 3 godziny. Sos możesz zaciągnąć śmietaną, będzie bardziej kremowy z smaku. Gotowy sos możesz przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Starożytni Egipcjanie umieszczali ją w mumiach. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując sos cebulowy to uniwersalny sos, może być dodatkiem do pieczeni, do pierogów, świetnie komponuje się z mięsem. Prosty sos najlepiej smakuje na ciepło. Przygotowując go ze śmietaną uzyskasz treściwszy kremowy sos. Cebulowy sos może być także dodatkiem do klusek różnego rodzaju. Koniecznie podaj sos jako dodatek do dań podczas rodzinnych obiadów.

Alergeny w sosie cebulowym

Lista alergenów dla sosu cebulowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze sosu cebulowego

na 100g gotowej potrawy

Sos cebulowy to domowej roboty zamiennik dla gotowego sosu z proszku. Sos idealnie podkreśla smak dań mięsnych i warzywnych. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany, zmniejszysz kaloryczność sosu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
50.14
75.21
Białko (g)
1.09
1.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.21
7.81
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
6.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.92
4.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
3.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
2.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.15
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
157.22
235.83
Potas (mg)
103.61
155.42
Wapń (mg)
15.28
22.92
Żelazo (mg)
0.19
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu cebulowego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu cebulowego

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bulion wołowy
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
25.00