Przepis na sos cebulowy krok po kroku

Składniki
  • Cebula 400 g
  • bulion wołowy 300 ml
  • Olej rzepakowy 20 ml
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w pióra.

Na dno garnka wlej olej, podsmaż cebulę. Dodaj bulion. Dopraw solą. Duś na wolnym ogniu 3 godziny.

Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Sos cebulowy podany w ozdobnym naczyniu.
Sos cebulowy
Koszt przygotowania dania
7.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Sos cebulowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie cebulowym

Sos cebulowy to świetny pomysł na uniwersalny dodatek do wielu dań w tym świetnie komponuje się jako dodatek do mięsa. Sos jest aromatyczny i ma szerokie zastosowanie. Przepis na sos cebulowy jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tego pysznego sosu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: cebula, bulion wołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić sos cebulowy? Na początek cebulę pokrój w pióra. Do garnka wlej olej. Zeszklij cebulę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu przez 3 godziny. Sos możesz zaciągnąć śmietaną, będzie bardziej kremowy z smaku. Gotowy sos możesz przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Starożytni Egipcjanie umieszczali ją w mumiach. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując sos cebulowy to uniwersalny sos, może być dodatkiem do pieczeni, do pierogów, świetnie komponuje się z mięsem. Prosty sos najlepiej smakuje na ciepło. Przygotowując go ze śmietaną uzyskasz treściwszy kremowy sos. Cebulowy sos może być także dodatkiem do klusek różnego rodzaju. Koniecznie podaj sos jako dodatek do dań podczas rodzinnych obiadów.

Wartości odżywcze sosu cebulowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
50.14 kcal
75.21 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
2.92 g
4.39 g
Tłuszcze nasycone
0.28 g
0.42 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
3.96 g
Tłuszcze jednonasycone
1.88 g
2.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.15 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu cebulowego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie cebulowym

Lista alergenów dla sosu cebulowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Cena przygotowania sosu cebulowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
bulion wołowy
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
7.77
Jak oceniasz przepis na sos cebulowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób