Sok z kiszonych ogórków
- Ogórki kiszone (1000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sok z kiszonych ogórków krok po kroku
W pojemniku blendera umieść ogórki kiszone oraz obrane ząbki czosnku.
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Następnie masę z ogórków kiszonych przecedź przez gazę i dobrze wyciśnij sok.
Gotowy sok z ogórków kiszonych przelej do szklanek lub wykorzystaj jako składnik zup ogórkowych.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat soku z kiszonych ogórków
Sok z kiszonych ogórków to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Smaczny sok możesz podać jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Do przygotowania soku z ogórków kiszonych w domu możesz wykorzystać także wodę pozostałą z kiszenia ogórków. Prosty przepis na sok z kiszonych ogórków nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebujesz jedynie ogórków kiszonych oraz czosnku.
A jak zrobić sok z kiszonych ogórków? W pojemniku blendera umieść ogórki kiszone oraz obrane ząbki czosnku. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Następnie masę z ogórków kiszonych przecedź przez gazę i dobrze wyciśnij sok. Gotowy sok z ogórków kiszonych przelej do szklanek lub wykorzystaj jako składnik zup ogórkowych.
Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe. Ogórki kiszone są także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Ogórki kiszone, dzięki zawartości witaminy C, wspomagają naszą odporność oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo kiszonki są doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.
Podsumowując zdrowy, domowy sok z kiszonych ogórków świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania zupy ogórkowej. Najlepszy sok można spożyć także jako samodzielną przekąskę. Do przygotowania soku warto wykorzystać wodę, która pozostała po kiszeniu ogórków. Produkty niezbędne do przygotowania soku dostępne są w większości sklepów spożywczych – jednak warto wykorzystać samodzielnie przygotowane ogórki kiszone.
Alergeny w soku z kiszonych ogórków
Lista alergenów dla soku z kiszonych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kiszonych ogórków
Wartości odżywcze soku z kiszonych ogórków
Sok z kiszonych ogórków to doskonała propozycja na wartościową przekąskę. Sok z kiszonych ogórków stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.