Smalec

Opublikowano: 10.06.2021 r., 16:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smalec i pieczywo na stole.
Smalec
Smalec to idealny dodatek do kanapek. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. To bardzo łatwy sposób na zrobienie go w swojej własnej kuchni.
Przygotowanie 50 min
Smażenie 80 min
252 kcal
Kcal w porcji
46 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Karkówka wieprzowa (250 g)
  • Słonina wieprzowa (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jabłko - pół sztuki (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoik

Przepis na smalec krok po kroku

Mięso i słoninę opłucz dokładnie i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Rozgrzej dużą patelnię i przerzuć mięso i słoninę.

Jabłko i cebule umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię.

Smaż przez 20 minut.

Smalec lekko posól.

Ostudź go i przełóż do słoika.

Jak oceniasz przepis na smalec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat smalcu

Smalec to dodatek, który nada wyjątkowego smaku każdej potrawie, do której się go dodaje. Ze względu na dość dużą zawartość mięsa i skwarków smakuje naprawdę obłędnie i idealnie się sprawdza na kanapkach. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Zwłaszcza tym, dla których najsmaczniejsze są dania mięsne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry smalec, który będzie niezwykle aromatyczny i pełen mięsa, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego domowy smalec idealny, który smakuje dużo lepiej niż ten sprzedawany w sklepie. To dlatego warto jest go wykonać w swojej kuchni, by móc cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ten przepis jest tak świetny, że warto od razu zrobić jego większą porcję, by móc cieszyć się nim jeszcze dłużej. Pasuje nie tylko do kanapek, można używać go również do smażenia. Idealnie smakują na nim nawet słodkie naleśniki czy omlety.

Ten domowy smalec, choć wydaje się dość skomplikowany w przygotowaniu, to wcale tak nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości i wolnego czasu, by wykonać go samodzielnie. Ten smaczny i łatwy przepis nie zawiera również konserwantów, dzięki czemu całość jest zdrowszym wyborem. Najlepiej smakuje przygotowany ze skwarkami, dlatego warto jest dołożyć dość sporo mięsa. To udoskonali jego smak i konsystencję.

Ten swojski smalec będzie idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a także dość słony w smaku. Idealnie komponuje się w nim mięso wieprzowe z dodatkiem cebuli i jabłka, które pod wpływem temperatury stają się słodsze i dopełniają mięsny aromat.

Przepis na smalec ze słoniny jest banalnie prosty, więc spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z tą recepturą zrobienie smalcu staje się naprawdę łatwe i szybkie. Smalec wiejski z cebulą, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ten własnej roboty, jest nawet smaczniejszy i bezpieczniejszy dla zdrowia niż wersja ze sklepu. Smalec wieprzowy można wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień, będzie doskonałym dodatkiem do chleba. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w smalcu

Lista alergenów dla smalcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec

Wartości odżywcze smalcu

na 100g gotowej potrawy

To nie jest zdrowy wybór ze względu na ogromną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe dla układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kcal)
548.36
252.25
Białko (g)
7.17
3.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany (g)
2.05
0.94
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
0.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.17
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.14
0.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.46
0.21
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz (g)
56.53
26.01
Tłuszcze nasycone (g)
24.62
11.32
Tłuszcze nienasycone (g)
31.91
14.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
25.46
11.71
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.45
2.97
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.11
32.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A (µg (mcg))
0.50
0.23
Witamina B6 (mg)
0.12
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.12
Witamina C (mg)
0.80
0.37
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.63
0.75
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.19
Retinol (µg (mcg))
0.27
0.12
Tiamina (mg)
0.17
0.08
Ryboflawina (mg)
0.08
0.04
Niacyna (mg)
1.42
0.66
Foliany (µg (mcg))
3.38
1.55
Beta karoten (µg (mcg))
2.01
0.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód (mg)
18.52
8.52
Potas (mg)
115.05
52.92
Wapń (mg)
6.76
3.11
Fosfor (mg)
71.30
32.80
Magnez (mg)
6.90
3.17
Żelazo (mg)
0.31
0.14
Cynk (mg)
0.93
0.43
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
70 g
pół sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Koszt składników
21.50