Smalec
- Karkówka wieprzowa (250 g)
- Słonina wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jabłko - pół sztuki (70 g)
Przepis na smalec krok po kroku
Mięso i słoninę opłucz dokładnie i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Rozgrzej dużą patelnię i przerzuć mięso i słoninę.
Jabłko i cebule umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię.
Smaż przez 20 minut.
Smalec lekko posól.
Ostudź go i przełóż do słoika.
Więcej informacji na temat smalcu
Smalec to dodatek, który nada wyjątkowego smaku każdej potrawie, do której się go dodaje. Ze względu na dość dużą zawartość mięsa i skwarków smakuje naprawdę obłędnie i idealnie się sprawdza na kanapkach. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Zwłaszcza tym, dla których najsmaczniejsze są dania mięsne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry smalec, który będzie niezwykle aromatyczny i pełen mięsa, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego domowy smalec idealny, który smakuje dużo lepiej niż ten sprzedawany w sklepie. To dlatego warto jest go wykonać w swojej kuchni, by móc cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ten przepis jest tak świetny, że warto od razu zrobić jego większą porcję, by móc cieszyć się nim jeszcze dłużej. Pasuje nie tylko do kanapek, można używać go również do smażenia. Idealnie smakują na nim nawet słodkie naleśniki czy omlety.
Ten domowy smalec, choć wydaje się dość skomplikowany w przygotowaniu, to wcale tak nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości i wolnego czasu, by wykonać go samodzielnie. Ten smaczny i łatwy przepis nie zawiera również konserwantów, dzięki czemu całość jest zdrowszym wyborem. Najlepiej smakuje przygotowany ze skwarkami, dlatego warto jest dołożyć dość sporo mięsa. To udoskonali jego smak i konsystencję.
Ten swojski smalec będzie idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a także dość słony w smaku. Idealnie komponuje się w nim mięso wieprzowe z dodatkiem cebuli i jabłka, które pod wpływem temperatury stają się słodsze i dopełniają mięsny aromat.
Przepis na smalec ze słoniny jest banalnie prosty, więc spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z tą recepturą zrobienie smalcu staje się naprawdę łatwe i szybkie. Smalec wiejski z cebulą, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ten własnej roboty, jest nawet smaczniejszy i bezpieczniejszy dla zdrowia niż wersja ze sklepu. Smalec wieprzowy można wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień, będzie doskonałym dodatkiem do chleba. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Alergeny w smalcu
Lista alergenów dla smalcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec
Wartości odżywcze smalcu
To nie jest zdrowy wybór ze względu na ogromną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są zdrowe dla układu krążenia.
Energia i białka
(46g)
Węglowodany
(46g)
Tłuszcze
(46g)
Witaminy
(46g)
Składniki mineralne
(46g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.