Smalec

smalec

Smalec to tłuszcz zwierzęcy, który wytapia się ze słoniny lub z boczku. Bardzo często dodaje się do niego cebulę lub jabłko. Domowy smalec ze skwarkami idealnie nadaje się jako smarowidło na świeże pieczywo. Na smalcu można przysmażać m.in. placki ziemniaczane, różne rodzaje mięsa, a także ugotowane pierogi. Przepisy na smalec są proste, ale warto pamiętać, że przygotowanie smalcu zajmuje trochę czasu.

Najciekawsze przepisy w temacie smalec

Przepisy w temacie smalec

Najciekawsze artykuły w temacie smalec

Przepisy na smalec – pomysły na smalec w różnych wariantach

Smalec wykorzystywany jest jako smarowidło na kanapki lub jako tłuszcz do przesmażania. Potrawy, które smaży się na smalcu, odznaczają się ciekawymi smakami. Przedstawiamy nasze przepisy na smalec!

Smalec – charakterystyka, wartości odżywcze

Z czego robi się smalec?

Jest to po prostu tłuszcz zwierzęcy – może być wieprzowy, z gęsi lub z kaczki. Smalec wytapia się m.in. ze słoniny lub z boczku. Bardzo często smalec przygotowywany jest z cebulką, ale niektórzy lubią dodać do niego kawałki jabłka. Podczas wytapiania tworzą się skwarki, które powstają z mięsa lub skóry. Smalec można przygotować samemu lub kupić gotowy w formie utwardzonej.

Słonina to podskórna tkanka tłuszczowa, która jest pozyskiwana z tylnej części tułowia, boków i grzbietu świni. Można ją zakupić ze skórą lub bez niej. Najczęściej jest to słonina surowa, solona lub wędzona. Słonina jest łatwo dostępna, a do tego tania, dlatego warto pokusić się na przygotowanie domowego smalcu. Przy wyborze słoniny należy zwrócić uwagę na jej kolory. Nie może być żółta, a tylko biała lub jasnokremowa. Słonina nie może zawierać kości.

Wartości odżywcze smalcu – czy warto go jeść?

Smalec zawiera głównie tłuszcze (kwasy nienasycone oraz nasycone) oraz cholesterol. Jest to produkt bardzo kaloryczny, dlatego nie należy spożywać go w nadmiernej ilości. Nie jest wskazany dla osób, które mają nadwagę lub cierpią na problemy z sercem. Smalec ze skwarkami dodatkowo ma fragmenty mięśni lub skóry, więc jest wzbogacony o inne wartości.

Smak i jakość smalcu zależą od tego, z jakiego miejsca pochodzi tłuszcz (z której części zwierzęcia). W smalcu przeważają kwasy nienasycone, ale część zawartych w nim kwasów nasyconych to kwas stearynowy, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jednak warto wiedzieć, że bardzo często smalec kupowany w sklepie ma niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe „trans”, ponieważ zwiększają jego stabilność, a także różne dodatkowe substancje (np. emulgatory).

Przepisy na smalec – jak zrobić smaczny smalec?

Aromatyczny smalec z cebulką i ze skwarkami

Przygotowanie smalcu należy zacząć od roztopienia słoniny. Zazwyczaj jest to kwestia ok. 30-60 minut. Słoninę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli chcemy, do roztopionej słoniny możemy dodać wędzony boczek. Całość można pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy patelnia ze smalcem przestygnie, można go przełożyć do wyparzonych słoików i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie ostudzony smalec należy umieścić w lodówce. Zazwyczaj można go przechowywać ok. 2 tygodnie.

Ten aromatyczny smalec można przygotować też z innymi dodatkami. Najczęściej jest to cebulka. Gdy skwarki zaczną się rumienić, można dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smalec należy w miarę często mieszać. Poza cebulą nie trzeba dodać nic więcej, ale ciekawy smak uzyska się poprzez dodanie jabłka. Owoc należy wcześniej obrać ze skórki i pobawić gniazda nasiennego. Pokrojony w drobną kostkę lub starty na dużych oczkach miąższ można dodać, gdy cebulka i skwarki będą ładnie przyrumienione. Dodanie jabłka to kolejne 10 minut smażenia.

Zamiast jabłka można pokusić się na różne przyprawy. Do cebuli można dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek, ale odpowiednie będą także suszone zioła i przyprawy. Do smalcu dość często wykorzystuje się majeranek, natkę pietruszki lub koperek. Jeżeli zależy nam na zmiękczeniu smalcu i skwarek, możemy pokusić się na wodę (dodaje się ją na początek) lub odrobinę mleka (mleko dodaje się pod koniec, przed umieszczeniem smalcu w słoiku).

Przepis na warzywny smalec – jak zrobić?

Jest to mało popularny sposób na smalec. Zazwyczaj przygotowuje się go z kilku składników: słoniny, wędzonki (boczku lub kiełbasy), cebuli, czosnku, jabłka i suszonych przypraw oraz ziół. Jednak warzywny smalec również jest ciekawą opcją do rozważenia i wypróbowania.

Przygotowania tego smalcu należy zacząć od pokrojenia słoniny w kostkę lub zmielenia jej przez maszynkę do mięsa (na dużych oczkach). Następnie należy smażyć ją do momentu, aż pojawią się skwarki. W międzyczasie można przygotować sobie pozostałe dodatki. Pietruszkę i marchewkę należy obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach, a cebulę poszatkować. Wszystkie te warzywa należy podsmażyć na osobnej patelni, używając do tego odrobinę już wytopionego smalcu.

Gdy mamy pewność, że warzywa się już podsmażyły (powinno wystarczyć ok. 5 minut), można dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie całość można przełożyć na drugą patelnię ze smalcem i doprawić według własnego uznania. Pasować będzie zarówno sól i pieprz, jak i suszone zioła oraz dowolna mieszkanka suszonych warzyw. Podobnie jak w zwyczajnym smalcu, również tutaj należy zostawić patelnie do przestygnięcia. Następnie można umieścić smalec w słoikach i odstawić go do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia. Do tego smalcu możemy dodać także inne świeże i podsmażone warzywa.

Jak przygotować wegetariański smalec?

Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę. Może to być zarówno fasola ugotowana samodzielnie, jak i już gotowa w puszce. Jest to smalec wegetariański, więc jego przygotowanie nie zaczyna się od roztopienia słoniny, ponieważ nie używamy tutaj tłuszczu zwierzęcego.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju należy przysmażyć na złoto posiekaną cebulkę, a potem odstawić ją do przestudzenia. Fasolę należy odcedzić, ale należy pamiętać o tym, aby zachować troszkę zalewy. Cebulę i fasolę z dodatkiem przypraw (m.in. sól, pieprz, majeranek) należy delikatnie zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem. Do tego smalcu można dodać jabłka (należy je przysmażyć) lub śliwki (wystarczy je pokroić).

Co można przygotować na smalcu?

Ten tłuszcz ma szerokie zastosowanie. Można na nim smażyć m.in. placki ziemniaczane oraz mięso. Jest to odpowiedni dodatek do pasztetów i pieczeni. Bardzo smaczny wychodzi bigos, który przygotowuje się na smalcu, ale ten tłuszcz wykorzystuje się nie tylko do słonych potraw. Smalec dodaje się do ciast i ciasteczek.

Na smalcu można podsmażyć ugotowane pierogi, a po wyłożeniu ich na talerz dodatkowo umieścić na nich skwarki. Smalcem można smarować kanapki. Gruba warstwa tego tłuszczu (najczęściej razem ze skwarkami) rozsmarowana na świeżym pieczywie często łączona jest z ogórkami kiszonymi.

Przepisy na smalec są różne, więc można wybrać taki, który najbardziej nam odpowiada. Smalec najczęściej przygotowuje się na tłuszczu wieprzowym, ale można go zrobić także z gęsi lub kaczki. Jest to kaloryczny produkt, który poza tłuszczami zawiera głównie cholesterol. Przepis na warzywny smalec nie jest tak popularny, jak na aromatyczny smalec z cebulką, ale również warto pokusić się na jego wykonanie. Ciekawą opcją jest także smalec wegetariański.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto