Śledzie na ostro

Opublikowano: 23.08.2021 r., 14:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie koreczki na przezroczystym talerzu.
Śledzie na ostro
Śledzie na ostro to doskonała propozycja na przystawkę na spotkaniach ze znajomymi lub z rodziną. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na śledzie na ostro.
Przygotowanie 15 min
359 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Musztarda (40 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, koper
Sprzęt kuchenny
duża miska, słoik

Przepis na śledzie na ostro krok po kroku

Płaty śledziowe pokrój w kawałki 3 cm. Włóż do miski.

Do miski dodaj musztardę.

Cebulę pokrój w piórka, pomidory suszone i papryczkę chili pokrój w paseczki. Koper posiekaj.

Wszystkie składniki umieść w misce ze śledziami i wymieszaj dokładnie.

Olej po pomidorach wymieszaj z olejem rzepakowym, dodaj ocet winny. Wlej do miski. Wszystko wymieszaj.

Tak przygotowanego śledzia przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na śledzie na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat śledzi na ostro

Śledzie na ostro to doskonała propozycja na rybną przekąskę. Przepis na śledzie na ostro jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania śledzi na ostro będziesz potrzebować: filety śledziowe w occie lub solone, cebulę, papryczki chili, musztardę, suszone pomidory, koper świeży i olej rzepakowy. Możesz użyć też oleju pozostałego po pomidorach suszonych. Nada on śledziom bardziej intensywnego aromatu.

A więc jak przygotować śledzie w oleju na ostro? Najpierw pokrój płaty śledziowe na kawałki wielkości 3 cm. Umieść je w misce. Pokrój cebulę w pióra, pomidory suszone pokrój w paseczki, drobno posiekaj papryczkę chili, poszatkuj koper. Tak przygotowane dodatki umieść w misce dodaj olej i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoika. Gotowe są do spożycia po 4 godzinach.

Śledzie z papryką chili to sprawdzony przepis na pikantne danie rybne. Smak możesz dodatkowo wzbogacić czosnkiem. Jeśli nie przepadasz za suszonymi pomidorami, możesz przygotować śledzie w pomidorach świeżych. Najlepiej sprawdzą się małe pomidorki koktajlowe, przekrojone w pół.

Śledzie z suszonymi pomidorami to bogate źródło kwasów omega 3. Śledź jest tłustą morską rybą. Śledzie zawierają duże ilości witaminy A, są też źródłem żelaza, jodu i fosforu. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując śledzie na ostro to wspaniały pomysł na przystawkę. Podawaj je ze świeżym chlebem żytnim z mąki razowej i odrobiną masła. Śledzie na ostro sprawdzą się również jako pożywne śniadanie czy potrawa na stół świąteczny. Śledzie na ostro to połączenie składników zawierających wiele cennych substancji odżywczych ważnych dla naszego zdrowia. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.

Alergeny w śledziach na ostro

Lista alergenów dla śledzi na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze śledzi na ostro

na 100g gotowej potrawy

Śledzie na ostro to wspaniałe danie, które powinno na stałe zamieszkać w naszym jadłospisie. Jest to idealne połączenie składników odżywczych. Podając je z chlebem żytnik uzyskamy pełnowartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
179.77
359.53
Białko (g)
13.75
27.50
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: cebula, musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.65
15.31
Węglowodany przyswajalne (g)
5.87
11.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.81
21.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
5.39
Tłuszcze nienasycone (g)
8.11
16.23
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
10.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
5.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.34
78.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
30.72
61.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
8.98
17.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.10
20.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.75
5.51
Witamina E (mg)
0.72
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.36
36.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.19
6.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.33
38.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
70.40
140.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
120.43
240.86
Potas (mg)
630.61
1261.22
Wapń (mg)
58.38
116.77
Fosfor (mg)
203.57
407.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.78
93.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
3.88
Cynk (mg)
0.93
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi na ostro 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi na ostro

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
600 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koperek ogrodowy świeży
15 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 15 g
Koszt składników
53.50