Przepis na śledzie na ostro krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 600 g
  • Cebula 100 g
  • Suszone pomidory 100 g
  • Papryczka chili czerwona świeża 20 g
  • Olej rzepakowy 40 ml
  • Musztarda 40 g
  • Koperek ogrodowy świeży 15 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, koper
To będzie niezbędne
duża miska, słoik

Płaty śledziowe pokrój w kawałki 3 cm. Włóż do miski.

Do miski dodaj musztardę.

Cebulę pokrój w piórka, pomidory suszone i papryczkę chili pokrój w paseczki. Koper posiekaj.

Wszystkie składniki umieść w misce ze śledziami i wymieszaj dokładnie.

Olej po pomidorach wymieszaj z olejem rzepakowym, dodaj ocet winny. Wlej do miski. Wszystko wymieszaj.

Tak przygotowanego śledzia przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj z pieczywem.

Śledzie na ostro podane w formie koreczków na przezroczystym talerzu.
Śledzie na ostro
Koszt przygotowania dania
23.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Śledzie na ostro - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach na ostro

Śledzie na ostro to doskonała propozycja na rybną przekąskę. Przepis na śledzie na ostro jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania śledzi na ostro będziesz potrzebować: filety śledziowe w occie lub solone, cebulę, papryczki chili, musztardę, suszone pomidory, koper świeży i olej rzepakowy. Możesz użyć też oleju pozostałego po pomidorach suszonych. Nada on śledziom bardziej intensywnego aromatu.

A więc jak przygotować śledzie w oleju na ostro? Najpierw pokrój płaty śledziowe na kawałki wielkości 3 cm. Umieść je w misce. Pokrój cebulę w pióra, pomidory suszone pokrój w paseczki, drobno posiekaj papryczkę chili, poszatkuj koper. Tak przygotowane dodatki umieść w misce dodaj olej i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoika. Gotowe są do spożycia po 4 godzinach.

Śledzie z papryką chili to sprawdzony przepis na pikantne danie rybne. Smak możesz dodatkowo wzbogacić czosnkiem. Jeśli nie przepadasz za suszonymi pomidorami, możesz przygotować śledzie w pomidorach świeżych. Najlepiej sprawdzą się małe pomidorki koktajlowe, przekrojone w pół.

Śledzie z suszonymi pomidorami to bogate źródło kwasów omega 3. Śledź jest tłustą morską rybą. Śledzie zawierają duże ilości witaminy A, są też źródłem żelaza, jodu i fosforu. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując śledzie na ostro to wspaniały pomysł na przystawkę. Podawaj je ze świeżym chlebem żytnim z mąki razowej i odrobiną masła. Śledzie na ostro sprawdzą się również jako pożywne śniadanie czy potrawa na stół świąteczny. Śledzie na ostro to połączenie składników zawierających wiele cennych substancji odżywczych ważnych dla naszego zdrowia. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.

Wartości odżywcze śledzi na ostro

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
179.77 kcal
359.53 kcal
Białko
13.75 g
27.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
10.81 g
21.62 g
Tłuszcze nasycone
2.55 g
5.10 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.11 g
16.23 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.41 g
10.81 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.71 g
5.42 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie na ostro

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina A
30.72 µg (mcg)
61.44 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.49 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.10 mg
20.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.19 mg
6.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.33 µg (mcg)
38.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie na ostro

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
120.43 mg
240.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
630.61 mg
1261.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
58.38 mg
116.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
203.57 mg
407.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
46.78 mg
93.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
3.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.93 mg
1.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi na ostro 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach na ostro

Lista alergenów dla śledzi na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryczka chilli świeża, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania śledzi na ostro

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
600 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koperek ogrodowy świeży
15 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
53.50
Łączny koszt
23.12
Jak oceniasz przepis na śledzie na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób