Skrzydełka w sosie bbq
- Skrzydełko kurczaka (150 g)
- Ketchup (30 g)
- Miód (5 g)
Przepis na skrzydełka w sosie bbq krok po kroku
W misce wymieszaj ketchup z miodem, octem i wszystkimi przyprawami.
Skrzydełka kurczaka umyj i osusz.
Mięso obtocz w marynacie.
Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka umieść w naczyniu żaroopornym
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 35 min.
Więcej informacji na temat skrzydełek w sosie bbq
Skrzydełka w sosie BBQ to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która zyskała popularność już na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy przez soczystych skrzydełek w roli głównej. To idealny sposób na to, aby przywieźć trochę ameryki do swoich domów. Skrzydełka barbecue świetnie sprawdzą się na rodzinne grillowanie lub jako szybki obiad z piekarnika.
Przepis na skrzydełka w sosie barbecue jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z nim bez problemu. Najważniejszy jest sos, który w największym stopniu odpowiada za ostateczny smak potrawy, nadaje mięsu charakterystyczny kolor, aromat i zapach. Tradycyjna marynata barbecue do skrzydełek powinna uwzględniać ketchup lub przecier pomidorowy, odrobinę alkoholu (najlepiej brandy lub whiskey), ocet, miód, dużą ilość ziół i przypraw oraz sos Worcestershire. Ten ostatni składnik najczęściej przysparza większych problemów ponieważ w wielu miejscach jest bardzo trudno dostępny, natomiast przepis na skrzydełka w sosie barbecue z powodzeniem można zrealizować również bez jego wykorzystania.
Wszystkie składniki, to znaczy ketchup lub przecier pomidorowy, ocet, pieprz, czosnek, mieloną słodką paprykę oraz miód należy razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Niewielka ilość wspomnianego alkoholu podkręca smak marynaty, jednak przygotowując posiłek również dla dzieci można przygotować dwie wersje sosu lub pominąć wykorzystanie alkoholu. Osoby preferujące ostrzejsze smaki mogą wykorzystać ketchup pikantny lub dodać mieloną ostrą paprykę, opcjonalnie posiekane papryczki chilli.
W tak przygotowanej marynacie należy dokładnie, z każdej strony, obtoczyć skrzydełka kurczaka, odłożyć w misce z zalewą, przykryć folią lub dużym talerzem i odstawić do lodówki. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej, ponieważ mięso będzie miało czas wchłonąć smak i zapach sosu barbecue. Najlepiej przygotować skrzydełka dzień wcześniej i marynować je całą noc w lodówce.
Tak przygotowane skrzydełka można przyrządzić na kilka sposóbów - grillując na rozgrzanym grillu, odrazu wkładając do piekarnika, lub lekko obsmażając na patelni i następnie umieszczając w piekarniku do dopieczenia.
Najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.
Alergeny w skrzydełkach w sosie bbq
Lista alergenów dla skrzydełek w sosie bbq przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na skrzydełka w sosie bbq
Wartości odżywcze skrzydełek w sosie bbq
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.