Przepis na skrzydełka z piekarnika krok po kroku
- Skrzydełko kurczaka 500 g
- Oliwa z oliwek 80 ml
- Musztarda 25 g
- Sok z cytryny 10 ml
W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę wraz z ziołami.
Do miski wrzuć kurczaka i dobrze wymieszaj, odstaw na co najmniej 30 minut.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz skrzydełka, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca, około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Skrzydełka w miodzie
-
Skrzydełka na ryżu
-
Skrzydełka pieczone
-
Skrzydełka z grilla
-
Skrzydełka w panierce
-
Marynata do skrzydełek na grilla
-
Skrzydełka buffalo
-
Pieczone skrzydełka z kurczaka
-
Pikantne skrzydełka
-
Skrzydełka w magii
-
Skrzydełka z indyka
-
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Skrzydełka w coli
-
Skrzydełka w sosie sojowym
-
Skrzydełka w sosie bbq
-
Skrzydełka z piekarnika

(liczba kalorii)
Skrzydełka z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o skrzydełkach z piekarnika
Skrzydełka z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Te przyprawione dużą ilością ziół są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne. Idealnie sprawdzi się podane z ryżem czy ziemniakami. To świetna uczta dla wszystkich miłośników lekkich dań. Sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które potrzebują dania lekkostrawnego, niezbyt tłustego, ale bardzo smacznego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić skrzydełka z piekarnika, które będą naprawdę ciekawe, a przy okazji smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Są wspaniałą opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.
Ten przepis na skrzydełka z piekarnika to prawdziwa gratka dla miłośników mięs. Kurczak w takiej formie staje się po prostu fantastyczny, niezwykle miękki i bardzo soczysty. To doskonały pomysł na stworzenie ze skrzydełek potrawy na najwyższym poziomie. To danie fantastycznie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, również dla dzieci. To pyszne rozwiązanie również na imprezy. Skrzydełka w ziołowej marynacie są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu, że są pieczone, są zdrowszą wersją, która nie dostarcza dużo nasyconych tłuszczów. W tej wersji fantastyczna marynata wystarczy, by odmienić nudnego kurczaka i na jego bazie stworzyć danie jak z najlepszych restauracji. Mięso drobiowe zostało wybrane do tego przepisu nie przez przypadek. Jest ono popularne w polskiej kuchni, a przy okazji jest opcją naprawdę zdrową. W porównaniu do czerwonego mięsa zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy cholesterolu, a znacznie więcej białka. To sprawia, że jest bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat. To uniwersalna baza różnego rodzaju dań.
Wartości odżywcze skrzydełek z piekarnika
Energia i białka
(154g)
Węglowodany w skrzydełkach z piekarnika
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Witaminy w przepisie na skrzydełka z piekarnika
(154g)
Składniki mineralne w przepisie na skrzydełka z piekarnika
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w skrzydełkach z piekarnika
Lista alergenów dla skrzydełek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda