Skrzydełka z piekarnika

skrzydełka z piekarnika

Pyszne, chrupiące skrzydełka z piekarnika stanowią świetną przekąskę na spotkanie towarzyskie lub imprezę, lecz także idealne danie na obiad do ziemniaków, frytek czy ryżu. Pieczone skrzydełka świetnie smakują do piwa lub maczane w różnych dipach. Tajemnica przygotowania smacznych skrzydełek z chrupiącą skórką tkwi w przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Skrzydełka powinny być marynowane co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej całą noc. Niektóre przepisy oferują pieczone skrzydełka w chrupiącej panierce. Skrzydełka pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej lub bez. Podajemy jako danie obiadowe lub jako przekąskę na imprezie lub spotkaniu towarzyskim.

Najciekawsze przepisy w temacie skrzydełka z piekarnika

Przepisy w temacie skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika - pomysły i przepisy na chrupiące i aromatyczne skrzydełka

Uwielbiamy chrupiące skrzydełka z kurczaka w panierce jak z KFC, z chrupiącą, przyrumienioną skórką, pysznie soczyste i aromatyczne. Jak zrobić samodzielnie pyszne skrzydełka z piekarnika? Ile piec skrzydełka, aby nie były suche? Jak zrobić pyszną marynatę do skrzydełek, tak aby uwydatnić ich smak. Odpowiadamy na te wszystkie pytania i doradzamy jak samodzielnie upiec pyszne skrzydełka. Przedstawiamy garść sprawdzonych przepisów.

Dlaczego tak lubimy chrupiące skrzydełka pieczone w panierce

Wszyscy znamy pyszne, chrupiące pieczone skrzydełka z KFC. Skrzydełka przyrządzone w panierce smakują wybornie i kuszą. Warto jednak pamiętać, że pieczone skrzydełka w restauracjach fast food nie zawsze są zdrowe. Niestety nie jest to dobry pomysł na przekąskę dla osób z nadwagą lub odchudzających się. Smaczne i chrupiące panierki zawierają dodatki chemiczne oraz cukier. Dlatego też warto poznać przepis na domowe skrzydełka z piekarnika. Dzięki temu możemy samodzielnie przyrządzić pyszne danie mając kontrolę nad składnikami potrawy.

Przepis na domowe skrzydełka z piekarnika nie jest trudny do wykonania, jednak wymaga trochę wiedzy i wprawy. Sposobów na zrobienie pysznych, soczystych i chrupiących skrzydełek jest wiele. Ważnym etapem jest marynowanie mięsa przed pieczeniem. W niektórych przepisać ważnym etapem jest zrobienie pysznej panierki.

Skrzydełka z piekarnika stanowią świetną przekąskę do obiadu, do piwa, czy też do kolacji. Świetnie sprawdzają się w czasie imprezy w ogrodzie lub spędzania czasu na działce. Pyszne, chrupiące skrzydełka przydadzą się na imprezie grillowej do piwa.

Najlepszy przepis jak zrobić pyszne, chrupiące skrzydełka z piekarnika

Marynowanie mięsa przed pieczeniem

Przed pieczeniem mięso powinno być marynowane co najmniej 2 godziny. Możemy również zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce i przyrządzić następnego dnia. Marynowane skrzydełka będą kruche i pyszne. Niegdyś marynaty umożliwiały dłuższe przechowywanie mięsa. Obecnie stosuje się je, aby uzyskać pyszne kombinacje smakowe. Warto jednak pamietać, żeby marynata nie przytłumiła smaku mięsa. W przypadku skrzydełek marynata może mieć intensywny smak, gdyż mięso kurczaka jest dość mdłe.

Marynat do mięsa jest tyle ile kucharzy. Praktycznie każdy kucharz ma własny pomysł na dobrą marynatę. Jeśli nie mamy pomysłu czy doświadczenia, możemy skorzystać z gotowych mieszanek ziołowych, które sprzedawane są jako marynaty do różnych rodzajów mięs. Dobra marynata do kurczaka zazwyczaj zawiera czosnek, słodką paprykę, curry, czy też oregano. Jeśli lubimy ostre smaki możemy dodać również paprykę ostrą. Niektórzy marynują skrzydełka w miodzie, który sprawia, że skórka staje się chrupiąca. Aby uzyskać ciekawy słodko-kwaśny smak możemy dodać soku z cytryny.

Warto pamiętać, aby nie marynować mrożonych mięs. Skrzydełka przed marynowaniem należy rozmrozić. Marynatę robimy z przypraw do smaku i z oliwy z oliwek. Skrzydełka nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki.

Pomysł na pyszną panierkę

Skrzydełka z piekarnika nie zawsze przyrządzamy w panierce. Szczególnie dodatek miodu do marynaty sprawia, że cukier zawarty w miodzie się krystalizuje, dzięki czemu uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę. Jednak niejeden kucharz pragnie uzyskać efekt wspaniałych chrupiących, panierowanych skrzydełek jak z KFC. Nie jest to zadanie łatwe, gdyż przepis na panierkę KFC owiany jest tajemnicą.

Ciekawym pomysłem jest panierowanie kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, które wspaniale imitują panierkę KFC. Pyszną panierkę uzyskujemy robiąc rodzaj ciasta naleśnikowego z mąki, jajek i przypraw.

Dobrym pomysłem jest odstawienie skrzydełek na noc w marynacie wykonanej na bazie jogurtu i mleka. Następnie robimy panierkę z płatków kukurydzianych, mąki i przypraw oraz proszku do pieczenia. Namoczone w marynacie skrzydełka obtaczamy w panierce i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Inny sposób polega na tradycyjnym panierowaniu w jajku i utłuczonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z mąką. Pieczemy skłrzydełka około 45 minut, dopóki panierka się nie przyrumieni.

Jak długo piec skrzydełka

Tajemnicą doskonałych, chrupiących skrzydełek jest odpowiednia marynata, panierka i czas oraz sposób pieczenia. Czas pieczenia ma kluczowe znaczenie. Skrzydełka mogą się nie udać, jeśli z piekarnika wyjmiemy suche lub przypalone mięso.

Dobrym sposobem na pyszne skrzydełka jest pieczenie w folii aluminiowej. Skrzydełka zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i papier i pieczemy jeszcze trochę do momentu zarumienia się mięsa, tak aby uzyskać pyszną chrupiącą skórkę. Jeśli nie stosujemy pieczenia w folii, w połowie pieczenia warto przewrócić skrzydełka na drugą stronę.

Najlepszy pomysł jak podawać skrzydełka z piekarnika

Pieczone skrzydełka zwykle jadamy jako przekąskę, na przykład w czasie spotkania rodzinnego czy towarzyskiego. Świetnie smakują do piwa. Upieczone skrzydełka możemy podać na półmisku skropione octem balsamicznym i udekorowane sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Do skrzydełek przydają się także sosy. Świetnie smakują na przykład z sosem czosnkowym. Jako danie obiadowe skrzydełka można podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Jeśli skrzydełka będą stanowiły przekąskę w czasie spotkania towarzyskiego lub imprezy warto również zrobić dip do maczania.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto