Sernik z toffi

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z toffi w towarzystwie cappuccino
Sernik z toffi
Sernik z toffi to przepis na doskonały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
676 kcal
Kcal w porcji
251 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Kajmak (460 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik z toffi krok po kroku

Przygotuj kruche ciasto. Do dużej miski wrzuć mąkę, cukier i 3 jajka. Pokrój na mniejsze kawałki masło i wymieszaj wszystko rękami, tak by powstało zwarte ciasto. Podziel je na 2 części, jedna odrobinę większa. Mniejszą część zapakuj w folię spożywczą i odstaw do lodówki.

W osobnej misce utrzyj na najmniejszych obrotach miksera pół kostki masła i pół szklanki cukru. Dodaj powoli 2 żółtka i budyń oraz cukier waniliowy, cały czas ucierając. Następnie dodawaj małymi porcjami twaróg i miksuj tak długo, aż powstanie gęsta masa.

W małej miseczce ubij białka na gęstą pianę i dodaj powoli do masy serowej, następie wymieszaj całość delikatnie łyżką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie większą część ciasta kruchego. Na ciasto wyłóż masę serową i wygładź ją łyżką na wierzchu. Na masę zetrzyj na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta z lodówki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Po upieczeniu kajmak rozpuść w kąpieli wodnej i polej sernik.

Jak oceniasz przepis na sernik z toffi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,4% osób

Więcej informacji na temat sernika z toffi

Sernik z toffi to przepis na doskonały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawy.

Przepis na sernik z toffi to smaczny wybór na deser. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również na imprezę. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z toffi, by był pyszny i łatwy, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ten domowy placek jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych serników. Zwykle sernik z masą toffi robi się na zimno, bez pieczenia. Jednak nie w tym przypadku. Ciasto piecze się w piekarniku, a na końcu polewa się je masą kajmakową. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić.

Alergeny w serniku z toffi

Lista alergenów dla sernika z toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • kajmak
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z toffi

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo kalorii, dlatego nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(251g)
Energia (kcal)
269.50
676.44
Białko (g)
8.55
21.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(251g)
Węglowodany (g)
28.30
71.03
Węglowodany przyswajalne (g)
28.29
71.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(251g)
Tłuszcz (g)
13.84
34.74
Tłuszcze nasycone (g)
9.30
23.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
11.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
9.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.64
194.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(251g)
Witamina A (µg (mcg))
126.13
316.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.02
311.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.30
Ryboflawina (mg)
0.24
0.60
Niacyna (mg)
0.76
1.91
Foliany (µg (mcg))
27.19
68.25
Beta karoten (µg (mcg))
25.93
65.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(251g)
Sód (mg)
174.30
437.50
Potas (mg)
151.54
380.38
Wapń (mg)
95.99
240.94
Fosfor (mg)
145.42
365.01
Magnez (mg)
12.39
31.11
Żelazo (mg)
0.84
2.10
Cynk (mg)
0.56
1.41
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z toffi 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z toffi

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kajmak
460 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Koszt składników
43.10