Sernik z toffi
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło (300 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Kajmak (460 g)
Przepis na sernik z toffi krok po kroku
Przygotuj kruche ciasto. Do dużej miski wrzuć mąkę, cukier i 3 jajka. Pokrój na mniejsze kawałki masło i wymieszaj wszystko rękami, tak by powstało zwarte ciasto. Podziel je na 2 części, jedna odrobinę większa. Mniejszą część zapakuj w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
W osobnej misce utrzyj na najmniejszych obrotach miksera pół kostki masła i pół szklanki cukru. Dodaj powoli 2 żółtka i budyń oraz cukier waniliowy, cały czas ucierając. Następnie dodawaj małymi porcjami twaróg i miksuj tak długo, aż powstanie gęsta masa.
W małej miseczce ubij białka na gęstą pianę i dodaj powoli do masy serowej, następie wymieszaj całość delikatnie łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie większą część ciasta kruchego. Na ciasto wyłóż masę serową i wygładź ją łyżką na wierzchu. Na masę zetrzyj na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta z lodówki.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Po upieczeniu kajmak rozpuść w kąpieli wodnej i polej sernik.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat sernika z toffi
Sernik z toffi to przepis na doskonały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawy.
Przepis na sernik z toffi to smaczny wybór na deser. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również na imprezę. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z toffi, by był pyszny i łatwy, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ten domowy placek jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych serników. Zwykle sernik z masą toffi robi się na zimno, bez pieczenia. Jednak nie w tym przypadku. Ciasto piecze się w piekarniku, a na końcu polewa się je masą kajmakową. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić.
Alergeny w serniku z toffi
Lista alergenów dla sernika z toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- kajmak
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z toffi
To ciasto zawiera dużo kalorii, dlatego nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(251g)
Węglowodany
(251g)
Tłuszcze
(251g)
Witaminy
(251g)
Składniki mineralne
(251g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.