Sernik z masą makową
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masa makowa (850 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Masło (100 g)
- Cukier waniliowy (5 g)
Przepis na sernik z masą makową krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Na koniec partiami dodawaj masę serową. Do całości wsyp cukier waniliowy i porządnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładaj na przemian masę makową i masę serową.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut lub do suchego patyczka.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z masą makową
Sernik z masą makową to doskonała opcja dla miłośników prostych deserów. Całość łączy w sobie dwa ulubione nadzienia wielu osób. Pyszny twaróg i masę makową.
Przepis na sernik z masą makową to doskonały pomysł na łatwy placek do kawy. To ciasto łatwe. Używa się do niego twarogu sernikowego, który uzupełnia gotowa masa makowa. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna. Do skrócenia całego procesu przygotowania przyda się gotowa masa makowa. Dzięki temu nie trzeba tworzyć osobno własnej masy. W dodatku ta kupiona w sklepie już od razu jest wzbogacona o odpowiednie bakalie, które sprawiają, że ciasto nie jest nudne czy mało wyraziste. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z masą makową, by był łatwy, smaczny i szybki, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia — masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Alergeny w serniku z masą makową
Lista alergenów dla sernika z masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika z masą makową
To wypiek, który zawiera sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.