Sernik z masą makową

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z masą makową podany na papierze do pieczenia.
Sernik z masą makową
Sernik z masą makową to doskonała opcja dla miłośników prostych deserów. Całość łączy w sobie dwa ulubione nadzienia wielu osób. Pyszny twaróg i masę makową.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
531 kcal
Kcal w porcji
218 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masa makowa (850 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier waniliowy (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na sernik z masą makową krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Na koniec partiami dodawaj masę serową. Do całości wsyp cukier waniliowy i porządnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładaj na przemian masę makową i masę serową.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na sernik z masą makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat sernika z masą makową

Sernik z masą makową to doskonała opcja dla miłośników prostych deserów. Całość łączy w sobie dwa ulubione nadzienia wielu osób. Pyszny twaróg i masę makową.

Przepis na sernik z masą makową to doskonały pomysł na łatwy placek do kawy. To ciasto łatwe. Używa się do niego twarogu sernikowego, który uzupełnia gotowa masa makowa. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna. Do skrócenia całego procesu przygotowania przyda się gotowa masa makowa. Dzięki temu nie trzeba tworzyć osobno własnej masy. W dodatku ta kupiona w sklepie już od razu jest wzbogacona o odpowiednie bakalie, które sprawiają, że ciasto nie jest nudne czy mało wyraziste. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z masą makową, by był łatwy, smaczny i szybki, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia — masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.

Alergeny w serniku z masą makową

Lista alergenów dla sernika z masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika z masą makową

na 100g gotowej potrawy

To wypiek, który zawiera sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kcal)
244.01
531.94
Białko (g)
8.13
17.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany (g)
29.61
64.54
Węglowodany przyswajalne (g)
27.40
59.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
4.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz (g)
10.82
23.60
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
18.40
Cholesterol (mg)
68.21
148.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód (mg)
176.22
384.16
Wapń (mg)
186.08
405.65
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.75
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z masą makową 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z masą makową

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier waniliowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
37.60