Sernik z budyniem

Opublikowano: 08.12.2021 r., 17:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik z budyniem
Sernik z budyniem
Połączenie sernika z budyniem sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Koniecznie poznaj mój przepis na sernik z budyniem i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
289 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na sernik z budyniem krok po kroku

Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Masło posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj cukier i ubij na gładki puch.

Do masy z masłem dodaj żółtka, wsyp budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na niewielkich obrotach.

Dodaj twaróg sernikowy i połącz składniki szpatułką.

Na samym końcu do masy serowej dodaj ubite białka jaj.

Przełóż masę sernikową do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z budyniem

Znudziły Ci się już tradycyjne serniki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na sernik z budyniem, który będzie jeszcze bardziej wilgotny i puszysty.

Nie różni się od tradycyjnego swoją prostotą i szybkością przygotowania, dlatego, jeśli cenisz sobie krótki czas spędzony w kuchni, na pewno docenisz mój dzisiejszy przepis.

Sernik z budyniem powstaje z podstawowych produktów, czyli: masa serowa, jajka, cukier, budyń, proszek do pieczenia i dodatkowo cukier waniliowy. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zatem, jak zrobić sernik z budyniem? W pierwszej kolejności rozdziej białka i żółtka. Białka od razu ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i odstaw na bok. Do innej miski lub naczynia włóż masło, wsyp cukier i ubij na gładki puch. Do masy z masłem dodaj żółtka, wsyp budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na niewielkich obrotach. Następnie dodaj twaróg sernikowy i połącz składniki za pomocą szpatułki. Nie miksuj już ciasta, ponieważ masa może stać się zbyt bardzo zbita, a zależy nam na jej puszystości.

Już na samym końcu dodaj wcześniej ubite białka jaj i połącz składniki. Tak przygotowaną masę sernikową przełóż do foremki. Pamiętaj, aby foremka była wcześniej posmarowana masłem i posypana bułką tarta lub wyłożona papierem do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi unikniemy przypaleniu się ciasta.

Teraz wystarczy je upiec w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.

Takie ciasto to idealny pomysł na pyszny deser, który możesz podawać na rodzinnym przyjęciu lub w gronie rodziny. Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego świetnie sprawdzi się tez na imprezach ze znajomymi. Jeśli chcesz, śmiało dodaj swoje ulubione owoce lub inne dodatki. Placek jest równie pyszny np. z brzoskwiniami z puszki lub masą kajmakową.

Skoro już znasz mój prosty przepis na wilgotny i pyszny placek pełen sera, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, jaki jest dobry w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci i całej Twojej rodzinie, smacznego!

Alergeny w serniku z budyniem

Lista alergenów dla sernika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z budyniu o dowolnym smaku, idealnie pasuje tutaj śmietankowy lub waniliowy. Dzięki niemu sernik będzie bardziej puszysty i wilgotny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
289.21
289.21
Białko (g)
7.00
7.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.23
21.23
Węglowodany przyswajalne (g)
21.15
21.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.09
20.09
Tłuszcze nasycone (g)
13.31
13.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.78
6.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.75
5.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
117.62
117.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
183.43
183.43
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.37
Witamina C (mg)
0.05
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina E (mg)
0.69
0.69
Retinol (µg (mcg))
180.37
180.37
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
0.06
0.06
Foliany (µg (mcg))
14.87
14.87
Beta karoten (µg (mcg))
37.14
37.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
217.20
217.20
Potas (mg)
156.74
156.74
Wapń (mg)
84.79
84.79
Fosfor (mg)
161.62
161.62
Magnez (mg)
6.07
6.07
Żelazo (mg)
0.43
0.43
Cynk (mg)
0.42
0.42
Miedź (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z budyniem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z budyniem

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
36.10