Sernik z budyniem
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sernik z budyniem krok po kroku
Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masło posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj cukier i ubij na gładki puch.
Do masy z masłem dodaj żółtka, wsyp budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na niewielkich obrotach.
Dodaj twaróg sernikowy i połącz składniki szpatułką.
Na samym końcu do masy serowej dodaj ubite białka jaj.
Przełóż masę sernikową do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z budyniem
Znudziły Ci się już tradycyjne serniki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na sernik z budyniem, który będzie jeszcze bardziej wilgotny i puszysty.
Nie różni się od tradycyjnego swoją prostotą i szybkością przygotowania, dlatego, jeśli cenisz sobie krótki czas spędzony w kuchni, na pewno docenisz mój dzisiejszy przepis.
Sernik z budyniem powstaje z podstawowych produktów, czyli: masa serowa, jajka, cukier, budyń, proszek do pieczenia i dodatkowo cukier waniliowy. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Zatem, jak zrobić sernik z budyniem? W pierwszej kolejności rozdziej białka i żółtka. Białka od razu ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i odstaw na bok. Do innej miski lub naczynia włóż masło, wsyp cukier i ubij na gładki puch. Do masy z masłem dodaj żółtka, wsyp budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na niewielkich obrotach. Następnie dodaj twaróg sernikowy i połącz składniki za pomocą szpatułki. Nie miksuj już ciasta, ponieważ masa może stać się zbyt bardzo zbita, a zależy nam na jej puszystości.
Już na samym końcu dodaj wcześniej ubite białka jaj i połącz składniki. Tak przygotowaną masę sernikową przełóż do foremki. Pamiętaj, aby foremka była wcześniej posmarowana masłem i posypana bułką tarta lub wyłożona papierem do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi unikniemy przypaleniu się ciasta.
Teraz wystarczy je upiec w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
Takie ciasto to idealny pomysł na pyszny deser, który możesz podawać na rodzinnym przyjęciu lub w gronie rodziny. Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego świetnie sprawdzi się tez na imprezach ze znajomymi. Jeśli chcesz, śmiało dodaj swoje ulubione owoce lub inne dodatki. Placek jest równie pyszny np. z brzoskwiniami z puszki lub masą kajmakową.
Skoro już znasz mój prosty przepis na wilgotny i pyszny placek pełen sera, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, jaki jest dobry w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci i całej Twojej rodzinie, smacznego!
Alergeny w serniku z budyniem
Lista alergenów dla sernika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika z budyniem
Możesz skorzystać z budyniu o dowolnym smaku, idealnie pasuje tutaj śmietankowy lub waniliowy. Dzięki niemu sernik będzie bardziej puszysty i wilgotny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.