Sernik z brzoskwiniami z wiaderka

Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik z brzoskwiniami na talerzu
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
Poznaj przepisy na pyszny i szybki sernik z brzoskwiniami z wiaderka.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
546 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Masło (250 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Brzoskwinie w syropie (800 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka krok po kroku

Zacznij od przygotowania spodu. Mąkę, 3-4 łyżki ksylitolu, proszek do pieczenia i pokrojone masło wymieszaj w misce.

Miksuj mikserem lub posiekaj na stolicy, aż powstanie drobna kruszonka.

Dodaj 3 żółtka i zagnieć ciasto aż powstanie jednolita kula.

Podziel na dwie części i schowaj do lodówki.

Twaróg zmiksuj z jajkami, ksylitolem i budyniem.

Brzoskwinie pokrój na cienki plasterki lub w kostkę.

Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułka tartą.

Jedną część ciasta z lodówki wyłóż na blachę i wyłóż nim spód formy.

Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż masę serową, na wierzch brzoskwinie, a następnie rozkrusz drugą połowę ciasta na postać kruszonki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami z wiaderka

Sernik z brzoskwiniami z wiaderka to ciasto, które idealnie sprawdzi się na deser weekendowy lub coś słodkiego do kawy, lub herbaty. Jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole, dlatego śmiało możesz też przygotować go jako ciasto okolicznościowe na przykład na wesele, komunię, święta imieniny lub podać jako pyszny tort urodzinowy. Mimo że serniki uważane są przez wiele osób za ciasta trudne i bardzo czasochłonne do samodzielnego przygotowania, dzięki naszym wskazówkom na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Poznaj nasz pomysł na przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Jest to bardzo szybki i prosty przepis, a dodatkową zaletą jest fakt, że możesz też dowolnie go modyfikować w zależności od tego, jakie dodatki lubisz najbardziej. Sernik z brzoskwiniami z wiaderka możesz przygotować na przykład na spodzie z kruchego ciasta, na herbatnikach lub biszkoptach. Co więcej, rewelacyjny sernik z brzoskwiniami z wiaderka można też przygotować w wersji bez pieczenia, na zimno. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rewelacyjny sernik z brzoskwiniami, aby był naprawdę najlepszy i dobry na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz wyjątkowy przepis. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, mąka, jajka, ksylitol, budyń waniliowy lub śmietankowy, masło oraz proszek do pieczenia. Przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka, mimo że nie trudny, jest dość wymagający czasowo, dlatego zaplanuj sobie jego przygotowanie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Jeśli chcesz dodatkowo zaoszczędzić czas, zamiast spodu z domowego ciasta kruchego, możesz wykorzystać herbatniki lub biszkopty. Jako dodatki możesz wybrać świeże, sezonowe brzoskwinie lub wykorzystać te z puszki w syropie cukrowym. Sernik z brzoskwiniami z wiaderka jest bardzo delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis!

Alergeny w serniku z brzoskwiniami z wiaderka

Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
195.05
546.14
Białko (g)
6.90
19.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
20.98
58.75
Węglowodany przyswajalne (g)
20.61
57.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
10.12
28.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.80
19.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
9.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
7.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.12
179.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
97.37
272.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.80
2.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.36
247.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
2.84
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.24
81.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
91.11
255.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
141.23
395.44
Potas (mg)
116.53
326.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.46
144.09
Fosfor (mg)
112.09
313.84
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.75
27.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
2.72
Cynk (mg)
0.41
1.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z brzoskwiniami z wiaderka 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z brzoskwiniami z wiaderka

Koszt składników
75.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Brzoskwinie w syropie
800 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.43
Za 800 g
Koszt składników
75.60