Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Masło (250 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Brzoskwinie w syropie (800 g)
Przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka krok po kroku
Zacznij od przygotowania spodu. Mąkę, 3-4 łyżki ksylitolu, proszek do pieczenia i pokrojone masło wymieszaj w misce.
Miksuj mikserem lub posiekaj na stolicy, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodaj 3 żółtka i zagnieć ciasto aż powstanie jednolita kula.
Podziel na dwie części i schowaj do lodówki.
Twaróg zmiksuj z jajkami, ksylitolem i budyniem.
Brzoskwinie pokrój na cienki plasterki lub w kostkę.
Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułka tartą.
Jedną część ciasta z lodówki wyłóż na blachę i wyłóż nim spód formy.
Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż masę serową, na wierzch brzoskwinie, a następnie rozkrusz drugą połowę ciasta na postać kruszonki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.
-
Sernik złota rosa
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasto z serem białym
-
Sernik z mango na zimno
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Serniki dietetyczne
Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami z wiaderka
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka to ciasto, które idealnie sprawdzi się na deser weekendowy lub coś słodkiego do kawy, lub herbaty. Jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole, dlatego śmiało możesz też przygotować go jako ciasto okolicznościowe na przykład na wesele, komunię, święta imieniny lub podać jako pyszny tort urodzinowy. Mimo że serniki uważane są przez wiele osób za ciasta trudne i bardzo czasochłonne do samodzielnego przygotowania, dzięki naszym wskazówkom na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Poznaj nasz pomysł na przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Jest to bardzo szybki i prosty przepis, a dodatkową zaletą jest fakt, że możesz też dowolnie go modyfikować w zależności od tego, jakie dodatki lubisz najbardziej. Sernik z brzoskwiniami z wiaderka możesz przygotować na przykład na spodzie z kruchego ciasta, na herbatnikach lub biszkoptach. Co więcej, rewelacyjny sernik z brzoskwiniami z wiaderka można też przygotować w wersji bez pieczenia, na zimno. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rewelacyjny sernik z brzoskwiniami, aby był naprawdę najlepszy i dobry na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz wyjątkowy przepis. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, mąka, jajka, ksylitol, budyń waniliowy lub śmietankowy, masło oraz proszek do pieczenia. Przepis na sernik z brzoskwiniami z wiaderka, mimo że nie trudny, jest dość wymagający czasowo, dlatego zaplanuj sobie jego przygotowanie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Jeśli chcesz dodatkowo zaoszczędzić czas, zamiast spodu z domowego ciasta kruchego, możesz wykorzystać herbatniki lub biszkopty. Jako dodatki możesz wybrać świeże, sezonowe brzoskwinie lub wykorzystać te z puszki w syropie cukrowym. Sernik z brzoskwiniami z wiaderka jest bardzo delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis!
Alergeny w serniku z brzoskwiniami z wiaderka
Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami z wiaderka
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.