Sernik wiedeński na kruchym spodzie

Opublikowano: 24.04.2022 r., 21:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik wiedeński na kruchym spodzie
Sernik wiedeński na kruchym spodzie
Sernik wiedeński w połączeniu z kruchym spodem to propozycja najlepszego deseru dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
233 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Jajko (9 szt.)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (20 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło (1/2 kostki), wbij jajko i wsyp cukier.

Zagnieć kruche ciasto w rękach lub za pomocą miksera.

Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.

Masło rozpuść w rondelku i ostudź.

Jajka ubij z cukrem waniliowym na gęstą pianę.

Twaróg wymieszaj z mąką ziemniaczaną, ubitą pianą i rozpuszczonym masłem.

Kruche ciasto wyłóż na spodzie blaszki, wlej masę sernikową i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie

Masz ochotę na szybki, słodki deser, który przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z kruchym spodem i warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.

Sernik wiedeński na kruchym spodzie jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój sprawdzony przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, ewentualnie masa kajmakowa i płatki migdałowe.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz, czyli najlepszy.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik wiedeński na kruchym spodzie opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser, a nawet na domowy tort. Sernik jest niezwykle atrakcyjny, dlatego możesz przygotować go na ważne rodzinne wydarzenie.

Alergeny w serniku wiedeńskim na kruchym spodzie

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Sernik możesz wykończyć masą kajmakową i płatkami migdałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
233.93
233.93
Białko (g)
9.75
9.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.38
18.38
Węglowodany przyswajalne (g)
18.32
18.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.64
13.64
Tłuszcze nasycone (g)
8.94
8.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
4.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.87
3.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
116.92
116.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
131.74
131.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.79
129.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
0.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.38
33.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.62
23.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
178.91
178.91
Potas (mg)
105.65
105.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.37
56.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
136.41
136.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.34
11.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie

Koszt składników
48.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
9 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier wanilinowy
40 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 40 g
Koszt składników
48.30