Przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło (1/2 kostki), wbij jajko i wsyp cukier.

Zagnieć kruche ciasto w rękach lub za pomocą miksera.

Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.

Masło rozpuść w rondelku i ostudź.

Jajka ubij z cukrem waniliowym na gęstą pianę.

Twaróg wymieszaj z mąką ziemniaczaną, ubitą pianą i rozpuszczonym masłem.

Kruche ciasto wyłóż na spodzie blaszki, wlej masę sernikową i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

sernik wiedeński na kruchym spodzie
Sernik wiedeński na kruchym spodzie
Koszt przygotowania dania
31.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
233 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Sernik wiedeński na kruchym spodzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku wiedeńskim na kruchym spodzie

Masz ochotę na szybki, słodki deser, który przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z kruchym spodem i warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.

Sernik wiedeński na kruchym spodzie jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój sprawdzony przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, ewentualnie masa kajmakowa i płatki migdałowe.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz, czyli najlepszy.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik wiedeński na kruchym spodzie opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser, a nawet na domowy tort. Sernik jest niezwykle atrakcyjny, dlatego możesz przygotować go na ważne rodzinne wydarzenie.

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
233.93 kcal
233.93 kcal
Białko
9.75 g
9.75 g

Węglowodany w serniku wiedeńskim na kruchym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
18.38 g
18.38 g
Węglowodany przyswajalne
18.32 g
18.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.64 g
13.64 g
Tłuszcze nasycone
8.94 g
8.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.71 g
4.71 g
Tłuszcze jednonasycone
3.87 g
3.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
0.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
116.92 mg
116.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik wiedeński na kruchym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
131.74 µg (mcg)
131.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
129.79 µg (mcg)
129.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
33.38 µg (mcg)
33.38 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
23.62 µg (mcg)
23.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik wiedeński na kruchym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
178.91 mg
178.91 mg
Potas
105.65 mg
105.65 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
56.37 mg
56.37 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
136.41 mg
136.41 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
11.34 mg
11.34 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.61 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku wiedeńskim na kruchym spodzie

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
9 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier wanilinowy
40 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 40 g
Koszt składników
48.30
Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób