Sernik wiedeński na kruchym spodzie
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (9 szt.)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (20 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (40 g)
Przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło (1/2 kostki), wbij jajko i wsyp cukier.
Zagnieć kruche ciasto w rękach lub za pomocą miksera.
Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.
Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
Jajka ubij z cukrem waniliowym na gęstą pianę.
Twaróg wymieszaj z mąką ziemniaczaną, ubitą pianą i rozpuszczonym masłem.
Kruche ciasto wyłóż na spodzie blaszki, wlej masę sernikową i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie
Masz ochotę na szybki, słodki deser, który przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z kruchym spodem i warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.
Sernik wiedeński na kruchym spodzie jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój sprawdzony przepis.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, ewentualnie masa kajmakowa i płatki migdałowe.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz, czyli najlepszy.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik wiedeński na kruchym spodzie opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.
To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser, a nawet na domowy tort. Sernik jest niezwykle atrakcyjny, dlatego możesz przygotować go na ważne rodzinne wydarzenie.
Alergeny w serniku wiedeńskim na kruchym spodzie
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego na kruchym spodzie
Sernik możesz wykończyć masą kajmakową i płatkami migdałów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.