Przepis na sernik na murzynku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Do miski wbij 4 jajka, dodaj 200 g cukru i ubij, do powstawiała puszystej piany.

Przesiej do masy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wlej olej i zmiksuj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Do misy miksera wbij 6 jajek, wsyp 200 g cukru i zmiksuj krótko.

Dodaj twaróg, serek mascarpone i zmiksuj.

Na ciepłe ciasto czekoladowe wlej masę twarogową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 40 minut.

Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sernik na murzynku podany na białym talerzu.
Sernik na murzynku
Koszt przygotowania dania
31.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
709 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Sernik na murzynku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku na murzynku

Sernik na murzynku to najlepszy pomysł na połączenie dla osób lubiących niezbyt słodkie desery. Sernik na czekoladowym spodzie można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny lub truskawki. Przepis na sernik na murzynku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kakao, olej rzepakowy, sernik śmietankowy, mascarpone.

Jak zrobić sernik na murzynku? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij, do powstawiała puszystej piany. Przesiej do masy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wlej olej i zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Do misy miksera wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj krótko. Dodaj twaróg, serek mascarpone i zmiksuj. Na ciepłe ciasto czekoladowe wlej masę twarogową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.

Podsumowując dobry placek kakaowy doskonale sprawdzi się jako spód do sernika. jeśli lubisz bardzo czekoladowe ciasta do masy twarogowej dodaj roztopioną czekoladę deserową. Najlepszy sernik to ten, który nie zawiera dodatku mąki w masie twarogowej. Pozwala to na zachowanie lepkiej konsystencji. Ciasto jest doskonałe na deser. Szybki sernik to prosty przepis na urodzinowe ciasto także dla dzieci. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać szczelnie przykryte przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze sernika na murzynku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
295.50 kcal
709.20 kcal
Białko
9.82 g
23.57 g

Węglowodany w serniku na murzynku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
28.28 g
67.87 g
Węglowodany przyswajalne
27.51 g
66.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
16.61 g
39.86 g
Tłuszcze nasycone
5.98 g
14.34 g
Tłuszcze nienasycone
10.64 g
25.52 g
Cholesterol
114.34 mg
274.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik na murzynku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina C
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na murzynku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
49.51 mg
118.83 mg
Wapń
86.62 mg
207.90 mg
Żelazo
1.58 mg
3.79 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na murzynku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na murzynku

Lista alergenów dla sernika na murzynku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ser twarogowy śmietankowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania sernika na murzynku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Proszek do pieczenia
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Ser twarogowy śmietankowy
800 g
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 800 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
48.60
Jak oceniasz przepis na sernik na murzynku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób