Sernik na murzynku
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (10 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Ser twarogowy śmietankowy (800 g)
- Mascarpone (250 g)
Przepis na sernik na murzynku krok po kroku
Do miski wbij 4 jajka, dodaj 200 g cukru i ubij, do powstawiała puszystej piany.
Przesiej do masy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wlej olej i zmiksuj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Do misy miksera wbij 6 jajek, wsyp 200 g cukru i zmiksuj krótko.
Dodaj twaróg, serek mascarpone i zmiksuj.
Na ciepłe ciasto czekoladowe wlej masę twarogową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 40 minut.
Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat sernika na murzynku
Sernik na murzynku to najlepszy pomysł na połączenie dla osób lubiących niezbyt słodkie desery. Sernik na czekoladowym spodzie można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny lub truskawki. Przepis na sernik na murzynku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, kakao, olej rzepakowy, sernik śmietankowy, mascarpone.
Jak zrobić sernik na murzynku? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij, do powstawiała puszystej piany. Przesiej do masy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wlej olej i zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Do misy miksera wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj krótko. Dodaj twaróg, serek mascarpone i zmiksuj. Na ciepłe ciasto czekoladowe wlej masę twarogową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.
Podsumowując dobry placek kakaowy doskonale sprawdzi się jako spód do sernika. jeśli lubisz bardzo czekoladowe ciasta do masy twarogowej dodaj roztopioną czekoladę deserową. Najlepszy sernik to ten, który nie zawiera dodatku mąki w masie twarogowej. Pozwala to na zachowanie lepkiej konsystencji. Ciasto jest doskonałe na deser. Szybki sernik to prosty przepis na urodzinowe ciasto także dla dzieci. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać szczelnie przykryte przez 3-4 dni.
Alergeny w serniku na murzynku
Lista alergenów dla sernika na murzynku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ser twarogowy śmietankowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze sernika na murzynku
Sernik na murzynku to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Jeśli chcesz, aby zawierało mniej kalorii, zamień cukier na ksylitol lub daktyle. Ciasto powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.