Serek smażony

Opublikowano: 17.05.2023 r., 23:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serek smażony podany w białej miseczce.
Serek smażony
Serek smażony to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Możesz podać go jako dip podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
366 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
  • Soda oczyszczona 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, ściereczka, miseczki

Przepis na serek smażony krok po kroku

Ser twarogowy rozkrusz na małe kawałki.

Do miski wsyp 1/3 rozkruszonego twarogu, przysyp go 10 g sody oczyszczonej. Następnie rozkrusz pozostałą część twarogu i posyp do pozostałą sodą.

Twaróg dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw go na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowego (ser przejdzie proces zgliwienia).

Po 3-4 dniach na patelni rozpuść masło i smaż na nim zgliwiały ser z odrobiną soli.

Ser smaż na małej mocy palnika, często mieszając go, aby nie przypalił się.

Gotowy ser powinien mieć konsystencję rzadkiego, klejącego się ciasta.

Patelnię z serem zdejmij z ognia, dodaj do niej żółtka oraz kminek i energicznie wymieszaj składniki.

Usmażony ser przelej do małych miseczek.

Gotowy ser podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na serek smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat serka smażonego

Serek smażony doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Serek smażony na patelni możesz wykorzystać jako dodatek do zapiekanek, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Domowy serek smażony przygotowany z twarogu możesz podać również jako dip podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na serek smażony nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy półtłusty, soda oczyszczona, żółtko jaja, masło, sól oraz kminek mielony.

A jak zrobić serek smażony? Ser twarogowy rozkrusz na małe kawałki. Do miski wsyp 1/3 rozkruszonego twarogu, przysyp go 10 g sody oczyszczonej. Następnie rozkrusz pozostałą część twarogu i posyp do pozostałą sodą. Twaróg dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw go na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowego (ser przejdzie proces zgliwienia). Po 3-4 dniach na patelni rozpuść masło i smaż na nim zgliwiały ser z odrobiną soli. Ser smaż na małej mocy palnika, często mieszając go, aby nie przypalił się. Gotowy ser powinien mieć konsystencję rzadkiego, klejącego się ciasta. Patelnię z serem zdejmij z ognia, dodaj do niej żółtka oraz kminek i energicznie wymieszaj składniki. Usmażony ser przelej do małych miseczek.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując smaczny serek smażony stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Serek smażony na patelni jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serku smażonym

Lista alergenów dla serka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze serka smażonego

na 100g gotowej potrawy

Serek smażony to doskonała propozycja na przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
131.01
366.82
Białko (g)
10.52
29.44
Fenyloalanina (mg)
0.52
1.45
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
3.15
8.82
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
8.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
8.41
23.54
Tłuszcze nasycone (g)
5.85
16.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
7.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
6.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.10
Cholesterol (mg)
63.53
177.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
77.18
216.10
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.29
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.79
Witamina E (mg)
0.27
0.75
Retinol (µg (mcg))
75.35
210.97
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.16
0.46
Niacyna (mg)
0.09
0.26
Foliany (µg (mcg))
16.06
44.98
Beta karoten (µg (mcg))
20.91
58.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
439.70
1231.15
Potas (mg)
97.82
273.90
Wapń (mg)
79.79
223.40
Fosfor (mg)
156.96
439.50
Magnez (mg)
7.41
20.75
Żelazo (mg)
0.16
0.45
Cynk (mg)
0.44
1.24
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serka smażonego 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serka smażonego

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Soda oczyszczona
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
26.00