Serek smażony
- Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
- Soda oczyszczona - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na serek smażony krok po kroku
Ser twarogowy rozkrusz na małe kawałki.
Do miski wsyp 1/3 rozkruszonego twarogu, przysyp go 10 g sody oczyszczonej. Następnie rozkrusz pozostałą część twarogu i posyp do pozostałą sodą.
Twaróg dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw go na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowego (ser przejdzie proces zgliwienia).
Po 3-4 dniach na patelni rozpuść masło i smaż na nim zgliwiały ser z odrobiną soli.
Ser smaż na małej mocy palnika, często mieszając go, aby nie przypalił się.
Gotowy ser powinien mieć konsystencję rzadkiego, klejącego się ciasta.
Patelnię z serem zdejmij z ognia, dodaj do niej żółtka oraz kminek i energicznie wymieszaj składniki.
Usmażony ser przelej do małych miseczek.
Gotowy ser podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat serka smażonego
Serek smażony doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Serek smażony na patelni możesz wykorzystać jako dodatek do zapiekanek, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Domowy serek smażony przygotowany z twarogu możesz podać również jako dip podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na serek smażony nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy półtłusty, soda oczyszczona, żółtko jaja, masło, sól oraz kminek mielony.
A jak zrobić serek smażony? Ser twarogowy rozkrusz na małe kawałki. Do miski wsyp 1/3 rozkruszonego twarogu, przysyp go 10 g sody oczyszczonej. Następnie rozkrusz pozostałą część twarogu i posyp do pozostałą sodą. Twaróg dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw go na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowego (ser przejdzie proces zgliwienia). Po 3-4 dniach na patelni rozpuść masło i smaż na nim zgliwiały ser z odrobiną soli. Ser smaż na małej mocy palnika, często mieszając go, aby nie przypalił się. Gotowy ser powinien mieć konsystencję rzadkiego, klejącego się ciasta. Patelnię z serem zdejmij z ognia, dodaj do niej żółtka oraz kminek i energicznie wymieszaj składniki. Usmażony ser przelej do małych miseczek.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując smaczny serek smażony stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Serek smażony na patelni jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w serku smażonym
Lista alergenów dla serka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze serka smażonego
Serek smażony to doskonała propozycja na przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.