Przepis na schab z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Schab natrzyj solą i pieprzem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój jabłka na ćwiartki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj.

Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Jabłka wymieszaj z cynamonem.

Schab ułóż na cebuli.

Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Schab z jabłkami w trakcie przygotowywania.
Schab z jabłkami
Koszt przygotowania dania
33.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
264 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
48

Schab z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie z jabłkami

Schab z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab jest soczysty i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy. Przepis na schab z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, jabłka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, cynamon, olej rzepakowy.

Jak zrobić schab z jabłkami? Schab natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka na ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Jabłka wymieszaj z cynamonem. Schab ułóż na cebuli. Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika oraz pektyn. Mają korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując: sprawdzony przepis na pieczony w całości schab sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszny schab w lekko słodki sosie jest bardzo aromatyczny i sprawdzi się świetnie także na zimno. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze schabu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
120.45 kcal
264.98 kcal
Białko
11.87 g
26.11 g
Fenyloalanina
0.49 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w schabie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
6.18 g
13.59 g
Węglowodany przyswajalne
5.19 g
11.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
2.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
5.07 g
11.16 g
Tłuszcze nasycone
1.78 g
3.91 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
7.24 g
Tłuszcze jednonasycone
2.46 g
5.41 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
1.83 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Cholesterol
35.58 mg
78.27 mg

Witaminy w przepisie na schab z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
1.19 µg (mcg)
2.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.53 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.34 mg
9.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.20 µg (mcg)
11.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.75 µg (mcg)
12.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
27.54 mg
60.60 mg
Potas
265.75 mg
584.65 mg
Wapń
11.00 mg
24.19 mg
Fosfor
130.86 mg
287.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.99 mg
39.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.79 mg
Cynk
0.88 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z jabłkami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie z jabłkami

Lista alergenów dla schabu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z jabłkami

Cena przygotowania schabu z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
500 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na schab z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób