Schab z jabłkami

Opublikowano: 18.01.2023 r., 12:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone schabowe z jabłkami
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszny i aromatyczny schab z pieczonymi jabłkami jest idealny z dodatkiem puree ziemniaczanego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
264 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula - 3 duże sztuki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab z jabłkami krok po kroku

Schab natrzyj solą i pieprzem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój jabłka na ćwiartki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj.

Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Jabłka wymieszaj z cynamonem.

Schab ułóż na cebuli.

Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na schab z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat schabu z jabłkami

Schab z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab jest soczysty i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy. Przepis na schab z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, jabłka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, cynamon, olej rzepakowy.

Jak zrobić schab z jabłkami? Schab natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka na ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Jabłka wymieszaj z cynamonem. Schab ułóż na cebuli. Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika oraz pektyn. Mają korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując: sprawdzony przepis na pieczony w całości schab sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszny schab w lekko słodki sosie jest bardzo aromatyczny i sprawdzi się świetnie także na zimno. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Alergeny w schabie z jabłkami

Lista alergenów dla schabu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z jabłkami

Wartości odżywcze schabu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Schab z jabłkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się podany dla osób na diecie redukcyjnej. Schab zawiera cenne składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
120.45
264.98
Białko (g)
11.87
26.11
Fenyloalanina (mg)
0.49
1.08
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
6.18
13.59
Węglowodany przyswajalne (g)
5.19
11.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.07
11.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
3.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
7.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.46
5.41
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.83
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
35.58
78.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
1.19
2.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.47
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.53
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.34
9.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.20
11.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.75
12.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
27.54
60.60
Potas (mg)
265.75
584.65
Wapń (mg)
11.00
24.19
Fosfor (mg)
130.86
287.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.99
39.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.79
Cynk (mg)
0.88
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z jabłkami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z jabłkami

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
500 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
52.50