Schab z jabłkami
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula - 3 duże sztuki (500 g)
Przepis na schab z jabłkami krok po kroku
Schab natrzyj solą i pieprzem.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój jabłka na ćwiartki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj.
Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.
Jabłka wymieszaj z cynamonem.
Schab ułóż na cebuli.
Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Podziel na porcje.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu z jabłkami
Schab z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab jest soczysty i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy. Przepis na schab z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, jabłka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, cynamon, olej rzepakowy.
Jak zrobić schab z jabłkami? Schab natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka na ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do cebuli mąkę i wymieszaj. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Jabłka wymieszaj z cynamonem. Schab ułóż na cebuli. Dodaj jabłka, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika oraz pektyn. Mają korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując: sprawdzony przepis na pieczony w całości schab sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszny schab w lekko słodki sosie jest bardzo aromatyczny i sprawdzi się świetnie także na zimno. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w schabie z jabłkami
Lista alergenów dla schabu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z jabłkami
Wartości odżywcze schabu z jabłkami
Schab z jabłkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się podany dla osób na diecie redukcyjnej. Schab zawiera cenne składniki mineralne.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.