Schab w cieście

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w cieście podany z dodatkiem sosu na białym talerzu.
Schab w cieście
Schab w cieście to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony w cieście naleśnikowym schab jest szybki do zrobienia. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
443 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na schab w cieście krok po kroku

Schab pokrój w plastry o grubości 2 cm, dopraw solą i pieprzem.

W misce ubij jajka i mleko, dodaj przesianą mąkę, sól, pieprz, kumin, paprykę słodką, ostrą i czosnek, wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.

Powinno być dość gęste.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ciasta.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Panieruj schab w cieście.

Smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiany z wierzchu.

Jak oceniasz przepis na schab w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat schabu w cieście

Schab w cieście to świetny pomysł na pyszne danie na obiad. Proste do zrobienia kotlety w cieście naleśnikowym są bardzo szybkie do przygotowania. Przepis na schab w cieście jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, mąka pszenna, jajka, mleko 3,2%, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kumin, czosnek granulowany, natka pietruszki.

Jak zrobić schab w cieście? Schab pokrój w plastry o grubości 2 cm, dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajka i mleko, dodaj przesianą mąkę, sól, pieprz, kumin, paprykę słodką, ostrą i czosnek, wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Powinno być dość gęste. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Panieruj schab w cieście i smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiany z wierzchu. Podawaj z puree ziemniaczanym lub warzywnym. Schab w cieście nadaje się do spożycia tuż po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce.

Schab wieprzowy jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Zawiera małą ilość kalorii, dlatego może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga procesy regeneracyjne i bierze udział w produkcji hormonów i enzymów. Schab wieprzowy zawiera także żelazo oraz sporą ilość potasu. Potas reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową. Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Zawiera duże ilości glutenu, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Gluten nadaje ciastu konsystencję, dzięki temu, że tworzy z wodą przestrzenne struktury. Mąka pszenna pozbawiona jest prawie całkowicie błonnika pokarmowego, jeśli chcesz, aby twoje danie zawierało go więcej, użyj mąki razowej żytniej lub pszennej.

Podsumowując dobre i proste danie, jakim jest schab w cieście, świetnie sprawdzi się jako alternatywa kurczaka w cieście. Schab ma bardziej zwartą konsystencję niż kurczak, dlatego nie krój go w grube plastry. Kotlety schabowe możesz podawać w towarzystwie sosów.

Alergeny w schabem w cieście

Lista alergenów dla schabu w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze schabu w cieście

na 100g gotowej potrawy

Schab w cieście to danie zawierające dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab w cieście jest daniem dość kalorycznym, mimo iż sam schab zawiera małą ilość kalorii. Ciasto na bazie ciasta pszennego jest źródłem glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
221.89
443.79
Białko (g)
14.47
28.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.08
24.16
Węglowodany przyswajalne (g)
12.04
24.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.51
25.03
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
6.09
Tłuszcze nienasycone (g)
9.47
18.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.85
13.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
5.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.93
113.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.40
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.07
10.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.12
52.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
40.83
81.66
Potas (mg)
251.19
502.38
Wapń (mg)
35.77
71.54
Fosfor (mg)
164.92
329.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.17
44.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.25
2.51
Cynk (mg)
1.11
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w cieście 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w cieście

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
47.50