Schab po chińsku

Opublikowano: 21.01.2022 r., 21:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab po chińsku
Schab po chińsku
Pyszne połączenie delikatnego mięsa z warzywami to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
327 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Grzyby mun suszone - 2 garści (120 g)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na schab po chińsku krok po kroku

Grzyby mun włóż do miseczki i namocz w gorącej wodzie. Poczekaj, aż zrobią się miękkie.

Schab pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso natrzyj sosem sojowym, czosnkiem i przyprawami.

Grzyby i warzywa pokrój w paski, podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj zamarynowane mięso i usmaż, następnie duś do miękkości.

Mięso podawaj z ugotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na schab po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat schabu po chińsku

Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw.

Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, aby doznać orientalnych smaków, wystarczy, że poznasz mój szybki i prosty w przygotowaniu przepis na schab po chińsku.

To danie bardzo smaczne, ale nie wymagające w przygotowaniu, dlatego serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.

Danie chińskie ze schabem powstaje z kilku podstawowych składników. Postaw na mięso dobrej jakości i duże ilości warzyw, najlepiej sprawdzi się tutaj marchew, pietruszka, cebula, papryka dowolnego koloru. Ja postawiłam na czerwoną, słodką, wyrazistą paprykę oraz grzyby mun suszone.

Grzyby dostaniesz w większych marketach, najczęściej w plastikowym opakowaniu, zamykanym na suwak. Ich cena nie jest wysoka, a jedno opakowanie starczy na kilka dań, dlatego zachęcam Cię do spróbowania nowych smaków, jeśli nigdy wcześniej nie miałeś okazji spróbować chińskich grzybów.

Zatem, jak zrobić schab po chińsku?

Zaczniemy od naszych grzybów, włóż je do miski i zalej gorącą wodą. Mocz do momentu, aż będą miękkie. Możesz zostawić je nawet na całą noc, jeśli zacząłeś wcześniej przygotowywać danie. W tym czasie pokrój schab na mniejsze kawałki, natrzyj sosem sojowym i przyprawami. Dodaj cebulę i czosnek, wtedy mięso nabierze wyjątkowego aromatu. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Następnie, podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym warzywa pokrojone w słupki i grzyby mun. Po chwili dodaj wcześniej zamarynowane mięso i usmaż do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Nasz pyszny schab po chińsku po kilku chwilach jest gotowy. Danie najlepiej smakuje z ryżem, który idealnie komponuje się z kruchym mięsem i warzywami, podczas duszenia wytrąci się sos, polej nim całe danie.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, przygotuj smaczny obiad dla całej Twojej rodziny.

Będzie to dobry pomysł na wspólny posiłek w rodzinnym gronie, ale też na uroczystą kolację.

Alergeny w schabie po chińsku

Lista alergenów dla schabu po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze schabu po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Sposób na chińskie warzywa i sos możesz użyć do innego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
130.92
327.29
Białko (g)
14.10
35.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.27
23.18
Węglowodany przyswajalne (g)
7.41
18.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.31
10.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
4.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
5.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
4.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.42
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.12
100.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
70.00
175.00
Witamina B6 (mg)
0.55
1.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.79
Witamina C (mg)
10.80
27.00
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.30
Witamina E (mg)
0.40
1.00
Retinol (µg (mcg))
0.60
1.50
Tiamina (mg)
0.45
1.11
Ryboflawina (mg)
0.23
0.56
Niacyna (mg)
6.06
15.14
Foliany (µg (mcg))
25.25
63.11
Beta karoten (µg (mcg))
692.63
1731.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
134.99
337.47
Potas (mg)
430.39
1075.97
Wapń (mg)
14.05
35.13
Fosfor (mg)
173.75
434.37
Magnez (mg)
32.04
80.09
Żelazo (mg)
0.58
1.45
Cynk (mg)
1.61
4.02
Miedź (mg)
0.43
1.07
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po chińsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po chińsku

Koszt składników
67.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
200 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Grzyby mun suszone
120 g
2 garści
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 120 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Papryka czerwona
100 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Koszt składników
67.50