Schab nadziewany pieczarkami

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z pieczarkami na talerzu.
Schab nadziewany pieczarkami
Schab nadziewany pieczarkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakuje wybornie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
446 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (400 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Majonez (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, wykałaczki, tłuczek

Przepis na schab nadziewany pieczarkami krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i dopraw solą, a także pieprzem i suszoną natką pietruszki (może być również świeża).

Każdy kotlet posmaruj łyżeczką majonezu, zostawiając krawędzie wolne. Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na schab nadziewany pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat schabu nadziewanego pieczarkami

Schab nadziewany pieczarkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakuje wybornie.

Przepis na schab nadziewany pieczarkami to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczny i prosty. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab nadziewany pieczarkami, by był dobry i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty i kruchy. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe. Choć można faszerować roladki pieczarkami surowymi, to lepiej jednak poddać je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu będą nawet smaczniejsze. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący. Wystarczy tylko dobrać do niego nieco węglowodanów złożonych w postaci kaszy czy ryżu, a także surówkę ze świeżych warzyw i otrzyma się w pełni zbilansowany posiłek.

Alergeny w schabie nadziewanym pieczarkami

Lista alergenów dla schabu nadziewanego pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na schab nadziewany pieczarkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu nadziewanego pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
212.57
446.41
Białko (g)
11.29
23.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
1.94
4.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.50
3.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
17.78
37.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
8.33
Tłuszcze nienasycone (g)
13.81
29.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.20
19.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.62
9.69
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.11
73.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
1.63
3.42
Witamina B6 (mg)
0.39
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.57
Witamina C (mg)
1.39
2.92
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.44
Witamina E (mg)
1.60
3.35
Retinol (µg (mcg))
1.56
3.27
Tiamina (mg)
0.35
0.73
Ryboflawina (mg)
0.19
0.40
Niacyna (mg)
4.71
9.88
Foliany (µg (mcg))
6.71
14.08
Beta karoten (µg (mcg))
0.55
1.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
70.48
148.01
Potas (mg)
273.86
575.11
Wapń (mg)
7.25
15.22
Fosfor (mg)
133.84
281.07
Magnez (mg)
15.88
33.35
Żelazo (mg)
0.45
0.94
Cynk (mg)
0.90
1.89
Miedź (mg)
0.11
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu nadziewanego pieczarkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu nadziewanego pieczarkami

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Majonez
60 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Koszt składników
50.00