Schab nadziewany pieczarkami
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (400 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Majonez (60 g)
Przepis na schab nadziewany pieczarkami krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i dopraw solą, a także pieprzem i suszoną natką pietruszki (może być również świeża).
Każdy kotlet posmaruj łyżeczką majonezu, zostawiając krawędzie wolne. Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu nadziewanego pieczarkami
Schab nadziewany pieczarkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakuje wybornie.
Przepis na schab nadziewany pieczarkami to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczny i prosty. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab nadziewany pieczarkami, by był dobry i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty i kruchy. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe. Choć można faszerować roladki pieczarkami surowymi, to lepiej jednak poddać je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu będą nawet smaczniejsze. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący. Wystarczy tylko dobrać do niego nieco węglowodanów złożonych w postaci kaszy czy ryżu, a także surówkę ze świeżych warzyw i otrzyma się w pełni zbilansowany posiłek.
Alergeny w schabie nadziewanym pieczarkami
Lista alergenów dla schabu nadziewanego pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
W przepisie na schab nadziewany pieczarkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze schabu nadziewanego pieczarkami
To opcja, która ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.