Schab nadziewany

Opublikowano: 23.11.2021 r., 17:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab faszerowany ziołami i serem
Schab nadziewany
Pyszne i delikatne mięso z owocową nutą jaką nadaje farsz ze śliwek. Świetnie sprawdzi się nie tylko na świąteczny obiad, poznaj przepis i spróbuj już teraz
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
132 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Śliwki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, brytfanna

Przepis na schab nadziewany krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz.

W mięsie wydrąż dziurę przez całą długość.

Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę.

Nafaszeruj mięso owocami.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż schab. Najlepiej w brytfance.

Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i resztę śliwek, która nie zmieściła się do schabu.

Podsmaż mięso i zalej niewielką ilością wody.

Duś schab do miękkości, z powstałego wywaru przygotuj sos.

Jak oceniasz przepis na schab nadziewany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat schabu nadziewanemu

Schab nadziewany to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na schab faszerowany będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce które będziemy faszerować owocami. Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy możemy zacząć faszerować mięso. Ja proponuję śliwki. Są to owoce sezonowe więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.

Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Mięso możesz faszerować świeżymi owocami ale możesz także zrobić z nich domową konfiturę i dopiero zacząć faszerowanie. Konfiturę z owoców w bardzo szybki i prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu do czego zachęcam. Wersje kupne bardzo często zamierają dużą ilość niepotrzebnego cukru. Ja w moim przepisie postawiłam na świeże śliwki. Jeśli po faszerowaniu owoce zostaną nic się nie stanie. Wykorzystamy je do pieczenia w piekarniku. Tak przygotowane mięso należy zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce, oczywiście nie zapominając o przyprawach. Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.

Po zamarynowaniu mięsa wystarczy obsmażyć je krótko na patelni, a następnie nadziewany schab będzie pieczony w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Powstały wywar będzie dobry na sos z pieczarkami lub z pozostałych śliwek z faszerowania mięsa. Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab nadziewany, nie pozostaje nic innego jak przygotować pyszny obiad dla rodziny.

Alergeny w schabie nadziewany

Lista alergenów dla schabu nadziewanemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab nadziewany

Wartości odżywcze schabu nadziewanemu

na 100g gotowej potrawy

Pieczony schab to świetna propozycja obiadowa, podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą gruboziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
132.94
132.94
Białko (g)
14.35
14.35
Fenyloalanina (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.42
3.42
Węglowodany przyswajalne (g)
2.96
2.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.46
Sacharoza (cukier) (g)
0.41
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.33
1.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.80
0.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.57
6.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
4.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.28
3.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
1.12
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.03
Cholesterol (mg)
43.79
43.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
2.75
2.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
31.37
31.37
Potas (mg)
284.84
284.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.06
7.06
Żelazo (mg)
0.37
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu nadziewanemu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu nadziewanemu

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śliwki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
40.00