Przepis na satay z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przygotuj marynatę: czosnek i imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć do miseczki. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili. Wlej olej, sok, sos sojowy i miód. Wrzuć szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżeczkę kolendry i kuminu oraz dwie łyżeczki kurkumy. Całość wymieszaj.

Pierś z kurczaka pokrój w podłużne grube paski. Wrzuć do marynaty i odstaw na co najmniej 30 minut.

Kawałki mięsa nadziej na patyczki do szaszłyków i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 20 minut, aż do pełnego zarumienienia.

satay z kurczaka podany z sosem.
satay z kurczaka
Koszt przygotowania dania
16.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Satay z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o satayu z kurczaka

Satay z kurczaka to przepyszne szaszłyki z kurczaka, które podaje się z wyjątkowym sosem. Całość sprawdzi się na grilla, ale można je też przygotować w piekarniku.

Przepis na satay z kurczaka to dokonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. Całość jest prosta, szybka i smaczna. Sprawdzają się na obiad i kolację. Mięso wychodzi z tej receptury miękkie i aromatyczne, tak że rozpływa się w ustach. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych posiłków. Są delikatne i lekkostrawne. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso. Będzie świetną opcją w menu, zwłaszcza osób dbających o układ nerwowy i mózg. Ten z przepisu jest niezwykle soczysty i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją. To również dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków. To dobra opcja na przemycenie do swojego menu pysznego i lekkostrawnego mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić satay z kurczaka, by powstały szaszłyki smaczne, dobre dla zdrowia i łatwe, to ten prosty przepis stanowi idealne rozwiązanie. Najlepiej komponują się z sosem orzechowym. To najlepsze szaszłyki, które można podawać zarówno z grilla, jak i z piekarnika. Szaszłyki często kojarzą się z grillowaniem, jednak wspaniale smakują również te pieczone. Te z kurczaka z warzywami są po prostu najlepsze. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny — hormonu szczęścia. To z przepisu jest niezwykle soczyste i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta. To najlepsze szaszłyki, które w dodatku są zdrowszą opcją.

Wartości odżywcze sataya z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kalorie)
149.12 kcal
211.75 kcal
Białko
17.32 g
24.60 g
Fenyloalanina
0.62 mg
0.88 mg
Brak danych dla: miód, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany w satayu z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany
5.10 g
7.25 g
Węglowodany przyswajalne
4.92 g
6.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.18 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz
7.04 g
9.99 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
3.56 g
Tłuszcze wielonasycone
2.69 g
3.82 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: sos sojowy, olej sezamowy.
czytaj dalej
Cholesterol
37.39 mg
53.09 mg

Witaminy w przepisie na satay z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina A
3.87 µg (mcg)
5.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.62 mg
0.89 mg
Witamina B12
0.95 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina C
4.04 mg
5.74 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.23 mg
Retinol
3.53 µg (mcg)
5.01 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.20 mg
Niacyna
7.49 mg
10.63 mg
Foliany
7.26 µg (mcg)
10.31 µg (mcg)
Beta karoten
4.66 µg (mcg)
6.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na satay z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód
489.07 mg
694.48 mg
Potas
250.44 mg
355.62 mg
Wapń
15.39 mg
21.86 mg
Fosfor
149.56 mg
212.38 mg
Magnez
26.82 mg
38.08 mg
Żelazo
0.73 mg
1.03 mg
Cynk
0.94 mg
1.33 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Mangan
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: miód, sos sojowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sataya z kurczaka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w satayu z kurczaka

Lista alergenów dla sataya z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Cena przygotowania sataya z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Papryczka chili czerwona świeża
2 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 2 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Sos sojowy
45 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 45 ml
Sok z limonki
50 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na satay z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób