Sałatka z tuńczykiem i krakersami
- Jajko (4 szt.)
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka (120 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Ser żółty (80 g)
- Krakersy pełnoziarniste (150 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krakersy połam na mniejsze kawałki i wysyp połowę na dno naczynia.
Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części. Wyłóż go na krakersy.
Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Poukładaj ją na tuńczyku, a na nią wysyp drugą część krakersów. Na wierzch wyłóż jajka i przykryj je majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wysyp go na sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i krakersami
Sałatka z tuńczykiem i krakersami sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i przyciąga wzrok mnogością barw i faktur. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na świeże przepisy z dużą dawką kreatywności i dobrego smaku. Ta receptura na sałatkę taka właśnie jest. Zasmakuje nawet największym smakoszom.
Sałatka z tego przepisu jest warstwowa, dzięki czemu pięknie się prezentuje. Najlepiej podawać ją w przezroczystym naczyniu lub małych pucharkach. To sprawi, że kolory i faktury będą dobrze widoczne, przez co danie wyda się bardziej apetyczne.
Sałatkę robi się na krakersach, dzięki czemu przyjemnie chrupie. W większości przepis wykorzystuje się całe ciastka, jednak warto poeksperymentować i rozdrobnić je, dzięki czemu stworzą nieoczekiwany element sałatki. Będą wspaniale chrupać schowane między miękkie elementy, co sprawi, że całe danie zyska na atrakcyjności.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i krakersami jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka produktów. W tym daniu bazą są krakersy i ryba, dlatego warto wybrać te produkty z jak największą jakością. Idealnie sprawdzą się w tym przypadku ciastka pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika, niż tradycyjna wersja, a ich smak jest taki sam. Dzięki temu można czerpać z ich prozdrowotnych korzyści nie tracąc na atrakcyjności dania. Błonnik wspaniale wpływa na pracę układu pokarmowego, a także pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Tuńczyka najlepiej wybierać z puszki w oleju, dzięki temu sałatka nabierze lepszego smaku. To ryba, która dostarcza naprawdę sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych, wpływających na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego.
Ta domowa sałatka wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To doskonała opcja na imprezę rodzinną, ale także na kolację. To wspaniały pomysł na pożywny posiłek dla osób na diecie pescowegetariańskiej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ją w najszybszy sposób.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i krakersami
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i krakersami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krakersy pełnoziarniste
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krakersy pełnoziarniste
- Majonez
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krakersy pełnoziarniste
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i krakersami
Ta sałatka jest zdrowa, dostarcza sporo białka i witamin, jednak krakersy nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(216g)
Węglowodany
(216g)
Tłuszcze
(216g)
Witaminy
(216g)
Składniki mineralne
(216g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.